2024. április 26., péntek

Arcfelismerő rendszer a bankoknál

Forradalmi újítás készül: az ügyfél vizuális azonosítása alapján is lehet majd fizetni

Szerbia polgárai tavaszra a tavaly októberben bevezetett, azonnali fizetés egy újabb formáját vehetik igénybe: arcfelismerő rendszerrel (face recognition system) egyenlíthetik ki tartozásaikat a különféle szolgáltatóknál – nyilatkozta a Tanjugnak Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója. A jegybank tervei szerint az év első negyedében, valószínűleg a márciusban megjelenő elektronikus fizetési újdonságnak köszönhetően, Skype-on keresztül vagy az ügyfél vizuális azonosítása alapján is lehet majd fizetni.

„Ez valóban forradalmi újítás lesz, az azonnali fizetési mód afféle kiegészítése. Noha felkészültünk a rendszer elindítására, meg kell várnunk annak újabb értékelését, hogy hogyan halad az ország a pénzmosás megfékezését illetően” – mondta Tabaković.

Az arcfelismerő rendszer üzembe helyezésének pontos dátuma az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottságának (Moneyval) január 23-ai ülése után lesz ismeretes. Akkor értékelik az EU illetékesei, hogy sikerrel alkalmazza-e Szerbia a pénzmosás megfékezésére irányuló brüsszeli szabályokat, és ha kedvező lesz a vélemény, az „arccal fizetés” akár már februárban megkezdődhet.

„A telefonnal, táblagéppel vagy Skype-on keresztüli fizetés bevezetéséhez nincs szükség új technikai megoldásokra, a bankoknak sem kerül ez semmibe” – mondta a kormányzó, s kiemelte, hogy a rendszer biztonságos a felhasználók számára mind a személyes adatok védelmét illetően, mind pedig a pénzmosási visszaélések tekintetében.