2024. április 26., péntek

Adventi vásár és oroszországi szilveszterezés

Decemberben, az év vége közeledtével, egyre gyakrabban halljuk a „hol szilveszterezel” kérdést. Az újévvárásnak igen sok módja van, kezdve a házibuliktól, az éttermekben, szórakozóhelyeken való ünnepléstől, a városi nagy buliban, szabadtéren való bulizáson át egészen az utazásokig. Mindenki ízlésének, igényének megfelelően, és lehetőségeihez mérten tölti el szilveszter éjszakáját.

Advent Bécsben (fotó:Ótos András)

Advent Bécsben (fotó:Ótos András)

Azok, akik az utazás mellett döntenek, még mindig az európai nagyvárosokat választják leginkább. Viszont a szilveszteri utazások mellett egy másik fajta ünnepi kirándulás is egyre népszerűbb a hazai polgárok körében, tudtuk meg a Kompas utazási irodában.

− A tavalyi és az előző évekhez hasonlóan, a Kompas utazási iroda az idén is gazdag programot készített a téli hónapokra, főleg az ünnepek és a szilveszter idejére. Újvidéken és Belgrádban is van irodánk, és mondhatom azt, hogy a polgárok az újév előtti utazások iránt érdeklődnek a leginkább, azaz az európai országok karácsonyi vásárai a legaktuálisabbak. A budapesti, a bécsi, a ljubljanai és a zágrábi karácsonyi vásárok tartoznak a kedvenc úti célok közé. A régi és az új klienseink is ezt kérik. Advent idején egy európai városban töltött hétvége nagyon érdekes lehet. Ezek a vásárok szinte keresettebbek, mint maga az újévvárás. Valószínűleg azért, mert az emberek nem kívánnak szilveszter éjjelén a téren tömegben lenni, vagy nem szeretnének sokat várakozni a határon, másrészt pedig azért, mert már az adventi és a karácsonyi időszakban a városok gyönyörűen fel vannak díszítve. Ilyenkor még lehetőség van egy kis shoppingolásra is, az emberek szeretteiknek ajándékokat vásárolnak ezeken a vásárokon. Így az idén erre fektettük a hangsúlyt. Amikor az árakról beszélünk, a karácsonyi vásárokra való kirándulás valamennyivel olcsóbb, mint az újévvárás. Ez azért van így, mert bármelyik európai városban a szállodák december 30-tól január 2-áig felemelik az árakat. Mondjuk a budapesti vásár egy éjszakázással 49 euró, a bécsi 69 euró, a ljubljanai 59 euró fejenként. Az újévezések alkalmával pedig 100 euró felett vannak az árak. A szállodák három és négycsillagosak, és mintegy 15 perc gyaloglásra, illetve metrózásra vannak a központól. Azoknak, akik többet szeretnének látni a városból, fakultatív kirándulásokat is szervezünk  – mondta Branislav Abjanović, a Kompas utazási iroda munkatársa.

Ami magát a szilveszterezést illeti, a polgárok az immár hagyományos európai nagyvárosok mellett, egyre érdekeltebbek a különlegesebb, messzebb, hidegebb desztinációk iránt.

− Lehet egy kicsit furcsa és szokatlan, de elég nagy az érdeklődés Oroszország városai, Moszkva és Szentpétervár iránt. Csupán még csak néhány hely maradt ezekre az utazásokra, korán elkeltek a helyek. Az orosz tél mesés, az újévvárási szokások pedig érdekesek. Az oroszok éjfélkor a pezsgő mellett mandarint fogyasztanak, természetesen vodka és egyéb hagyományos elemek kíséretében. Továbbá a szlovén főváros, Ljubljana is igen népszerű az utóbbi időben. Ennek az utazásnak kedvező ára van, és közel is van. Irodánk immár hagyományosan minden évben megszervezi az úgynevezett meglepetés autóbuszt. A turisták nem tudják előre, hogy hol fognak újévezni, csak annyit mondunk nekik, hogy útlevél kell hozzá, és hogy a jó szórakozás, valamint a meglepetések zöme garantált – mondta Branislav.

Az emberek többsége, vagyis azok, akik munkaviszonyban vannak, még nem tudják meddig dolgoznak az év utolsó napjain, ezért általában az utolsó pillanatban döntik el, hogy hol fognak újévezni, így december végére várják a legtöbb jelentkezést az utazási irodák.

A karácsonyi vásárok iránt nagy az érdeklődés (fotó: Ótos András - A bécsi vásárról)

A karácsonyi vásárok iránt nagy az érdeklődés (fotó: Ótos András - A bécsi vásárról)

− Mindig december utolsó napjai a legütősebbek, vannak olyan kliensek is, akik az utazást és az újévezési programot jóval előbb eltervezték, és már időben lefoglalták a kívánt desztinációkat. Ami a korosztályt illeti, függ a program tartalmától is, de általában mindegyik korosztály képviseli magát az utazások alkalmával. Nem lehet azt mondani, hogy egy adott desztináció, város csak a fiatalabb, vagy csak az idősebb korosztály körében vált ki érdeklődést. Az ünnepek ideje alatt, természetesen, számítani kell a határon való várakozásra is, de a mi turistáink ezt már megszokták, és nem jelent gondot számukra. Mi pedig igyekszünk úgy kialakítani a programot, hogy éjjel legyen az utazás, így a reggeli órákban már megérkeznek az adott városba. Az útvezetőkkel és a sofőrökkel megbeszéljük, hogy a kisebb határátkelőhelyeket válasszák, ahol kevesebb a várakozási idő is – hangsúlyozta az utazási iroda munkatársa.

Azok, akik nem a tél, a hó és a hideg kedvelői, melegebb helyek felé veszik az irányt szilveszterezés alkalmával is. Ezek az utazások drágábbak, és individuálisan szervezik meg őket az utazási irodák.

− Igyekszünk mindenki számára valamilyen utazást felkínálni, és igen, a melegebb vidékek iránt is van érdeklődés. Az egzotikus úti célokat, mint amilyen Kuba, a Maldív-szigetek, Dubaj és hasonló, individuálisan szervezzük meg. A kínálat tartalmazza a repülőjegyet, a szállodát, a városnézést, de a turisták nem csapattal, hanem egyedül mennek. Ami a turistákat illeti, nagyon sok visszajáró kuncsaftunk van, akik rendszeresen velünk utaznak, de nagyon örülünk az új arcoknak is. Némely utazásainkra külföldi turisták is jelentkeznek – vallotta Branislav, majd hozzátette, hogy egyes szilveszteri utazásokra még van hely, de gyorsan elkelnek, így üzeni azoknak, akik egyelőre csak gondolkodnak, hogy minél hamarabb keressék fel utazási irodáikat, nehogy lemaradjanak egy felejthetetlen karácsonyi, illetve újévi élményről.