2024. április 26., péntek

Rátgéber Vajdaság legjobb edzője

Rátgéber László a szövetség tisztségviselőivel és az elismeréssel (Ótos András felvétele)

Rátgéber László a szövetség tisztségviselőivel és az elismeréssel (Ótos András felvétele)

Vajdaság minden idők legjobb kosárlabdaedzőjének választották meg Újvidéken Rátgéber Lászlót, a székvárosi születésű nemzetközi szaktekintélyt. A magyar férfi- és női válogatott egykori szakvezetője a Vajdasági Kosárlabda-szövetségtől a szervezet évzáró ünnepségén vette át a rangos elismerést.

Fantasztikus elismerés ez számomra, felemelő érzés. Azt tanítjuk, hogy sohase felejtsük el, honnan indultunk, hova tartozunk, és jó érzés, hogy a szövetség sem feledkezett meg rólam. További nagy megtiszteltetés, hogy megválasztottak a szövetség edzőbizottságában tiszteletbeli elnöknek – nyilatkozta a díjazott, elárulva, hogy az edzőképzést fogja segíteni. – Reméljük, hogy még sok Rátgéber László fog felnőni Újvidéken” – tette hozzá az edző. Azt is elmondta, a magyar kosárlabda elismerése is ez a díj, hiszen karrierje sikereit részben az anyaországban érte el. A jövőt tekintve a pécsi székhelyű Nemzeti Kosárlabda-akadémiát emelte ki a tréner: Azt gondolom, hogy ez egy olyan szenzációs létesítmény, innovációs ötlet, amely túlmutat rajtam, és egy újabb sikersztori lehet.”

Rátgéber karrierje során a magyar férfi- (2012) és női válogatott (1997–2004) mellett a Pécs, az orosz Szpartak Moszva és a török Fenerbahçe női csapatokat irányította. Legértékesebb nemzetközi trófeáját 2009-ben nyerte, amikor a Szpartak élén a női Euroligában diadalmaskodott. Emellett nyert két európai szuperkupát, kilenc magyar, két orosz és egy török bajnoki címet, valamint kilenc magyar kupát és egy török szuperkupát.