2024. április 26., péntek

Lángol a felháborodás Banjalukában

Belgrád is csatlakozott a tiltakozáshoz

A boszniai Szerb Köztársaságban két nappal Davor Dragičević letartóztatását – majd 24 órával későbbi szabadlábra helyezését – követően sem csillapodnak a kedélyek. A férfi március óta több utcai tiltakozást is szervezett, mivel értékelése szerint a hatóságok nem göngyölítették fel az idén márciusban elhunyt fia halálának a körülményeit. A férfit és volt feleségét a legutóbbi, keddi banjalukai tüntetésen vezette elő a rendőrség. A polgárok azóta mind tömegesebben tiltakoznak a város utcáin.

David Dragičević, a 21 éves egyetemi hallgató az idén március 18-ára virradóra tűnt el. Szülei azonnal 100 ezer konvertibilis márka értékben kínáltak fel jutalomdíjat a nyomravezetőnek. A fiú kereséséhez tömegesen csatlakoztak a helyiek. Holttestét hat nappal később a Vrbas folyóban találták meg. Nem sokra rá Darko Ilić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma szervezett bűnözés ellenes küzdelemmel megbízott igazgatóságának parancsnoka közölte, hogy David zsebeiben lopott tárgyakat találtak. Azok állítólag egy banjalukai házból tűntek el. Azt is közölték, hogy a fiatalember természetes halállal halt meg, ám egy későbbi kórboncnoki vizsgálat során már arra a megállapításra jutottak, hogy erőszakos cselekmény áldozatául esett. E vizsgálat során azt is megállapították, hogy a fiú, eltűnését követően, állítólag még napokig életben volt. Ezt később zágrábi kórboncnokok megcáfolták. Ezután, amikor az egymást követő értesülések egyre jobban fokozták az ügyet borító homályt, Slobodan Vasković boszniai újságíró azt állította, olyan értesülések birtokába jutott, amelyek szerint Davidot meggyilkolták és a bűncselekménnyel rendőrök is összefüggésbe hozhatók.

Az első, Igazságosságot Davidnak elnevezésű tiltakozást április végén szervezték meg Banjalukában. Ezt követően az édesapa sátrat állított fel a város főterén és ott töltötte napjait. Nem sokkal később a boszniai Szerb Köztársaság ellenzéki politikai csoportosulásai is érdeklődést kezdtek mutatni az eset iránt, és a tiltakozás mindinkább a korrupció és a hatósági visszaélések ellen irányult. A tiltakozók szerint a boszniai Síerb Köztársaságot a hatalmi politikusok tartják kezükben, és visszaélnek az állami szervekben betöltött tisztségükkel.

A rendőrség decemberben kihallgatásra hívta a tiltakozásokat szervező szülőket. A hatóságok szerint a tüntetés biztonsági kockázatot jelent. A szülők nem tettek eleget az idézésnek, ezért a rendőrség kedden a város főterén őrizetbe vette őket és néhány ellenzéki politikust. A hírügynökségi jelentések szerint térfigyelő kamerák rögzítették, hogy a rendőrség előbb dulakodásba keveredett a csoporttal, majd megbilincselte a tagjait. A város főterét a különleges rendőrség biztosította, és ledöntötték a fiúnak állított emlékhelyet is, amelyhez hónapok óta virágot és emléktárgyakat hordtak az emberek. A ledöntött emlékhely helyén azonnal újat akartak állítani, ám a rendőrök ezt megakadályozták, és ez újabb összetűzéseket váltott ki.

Mostanra a nemzetközi közösség is reagált a történésekre. Az EU boszniai küldöttsége aggodalmának adott hangot a letartóztatások miatt, és magyarázatot követelt a rendőrségtől, ám mindeddig nem kapott választ.

A szerbiai politikai pártok is reagáltak. A Vajdasági Párt felszólította a hatalmi és az ellenzéki politikai csoportosulásokat, hogy határolódjanak el Milorad Dodik rezsimjétől, valamint ítéljék el a banjalukai polgárok bántalmazását és David Dragičević szüleinek az üldöztetését. A Vajdasági Párt közleményében külön kiemelte a Szövetség Szerbiáért ellenzéki csoportosulást. Értékelése szerint ennek a pártnak mindenféleképpen el kellene ítélnie a történteket, mivel így bizonyíthatja a leghitelesebben, hogy a Szerb Haladó Párthoz képest más értékeket képvisel. Elfogadhatatlan, hogy a XXI. században az emberek elfordítsák a fejüket az emberi jogok megtiprásától, az intézményekkel való visszaélésektől és az emberek ellen alkalmazott túlzott erőszaktól – fogalmaz a párt, majd felszólítja a szerbiai államvezetést, hogy „ne fordítsa az adófizetők pénzét egy szemmel látható diktatúrára, valamint arra az emberre, aki tipikus példája azoknak, akik a nyugat-balkáni válságért tehetők felelőssé.”

– Az illetékes szerbiai állami szervektől követeljük, hogy vizsgálják felül annak a pénznek a származását, amelyből egyesek elsősorban Vajdaságban, és különösen Újvidéken, termőföldeket, védelem alatt álló parcellákat vásárolnak, valamint luxus létesítményeket építenek, természetesen a vonatkozó szabályokkal ellenben. Így mossák tisztára a Dodik rezsimjéhez közel állók piszkos pénzét – fogalmaz a Vajdasági Párt a közleményben.

Hasonló az álláspontja Čedomir Jovanovićnak, a Liberális Demokrata Párt elnökének. Szerinte Dodik bármire képes, s ezt támasztja alá Davor Dragičević letartóztatása is. Dodik egyszerűen nem tudja elviselni, hogy egy édesapa, kizárólag barátainak és polgártársainak a támogatásával, nem áll el attól, hogy kiderítse fia halálának a körülményeit – jegyezte meg Jovanović, hozzátéve: „Azok, akik úgy járnak el, mint Dodik, végül úgy végzik, mint minden zsebdiktátor: egyedül és támogatás nélkül.

Nemcsak a szerbiai politikum, hanem a polgárok is reagáltak a történtekre. Tegnap délben Belgrádban a Bölcsészettudományi Kar előtti téren több százan gyűltek össze, hogy szolidaritásukat fejezzék ki David szüleivel és a banjalukai tiltakozókkal.

– Azért gyűltünk össze, hogy támogatásunkról biztosítsuk a térség polgárait és bizonyítsuk: valóban támogatjuk őket a mindenkit egyformán megillető igazságosságért folytatott küzdelmükben – mondta Dobrica Veselinović, a tiltakozás egyik résztvevője, a Ne davimo Beograd! polgári kezdeményezés aktivistája.