2024. április 26., péntek

Karácsonyi rege

A topolyai Kodály-központ ünnepi műsora

Topolya is ünnepi hangulatban várja a karácsonyt. Pénteken eredményhirdetéssel zárult a mézeskalács- és ikebana-kiállítás, a karácsonyi vásárban december végéig kínálják portékáikat a kézművesek a városközpontban, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Kodály karácsonya című műsora pedig szombaton este valódi ünnepi ráhangolódást jelentett a Csáki Lajos iskola sportcsarnokát megtöltő nagy számú érdeklődőnek.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

A műsorfolyam során a központ néptánc- és népzenei szakosztályainak, valamint az Auróra Beszédművészeti Műhely előadásában felelevenedtek a téli ünnepkör hagyományai. A fonóbeli életképekbe ágyazva bemutatásra kerültek azok a népszokások, amelyekben fiatalok és gyerekek jókívánságokat mondtak egykor – házról házra járva – a háziaknak. A lucázás, a bölcsőkézés, a betlehemezés és a névnapköszöntés rigmusai mellett karácsonyi egyházi és népénekek hangoztak el a kodályosoktól megszokott magas színvonalon.

Ének és tánc, alkalmi versek, gyönyörű népviseletek, pici gyerekek, fiatalok, felnőttek és idős emberek – az oviscsoport, az alsósokból álló Kisvirgonc, a felsősöket tömörítő Csiripiszli és reprezentatív táncegyüttesünk, a Cirkalom, a Csörgő citerazenekar és az utánpótlás csapat, a Kaláris asszonykórus, valamint a talpalávalót biztosító Csalóka zenekar –, a mintegy kétszáz fellépő színpompás előadása hozzájárult az örömteli karácsonyi felkészüléshez.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ műsorát megtisztelte jelenlétével Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, és Kislinder Gábor, Topolya község elnöke is.