2024. április 26., péntek

Karácsonyi Kavalkád Zentán

Vasárnapig várja a látogatókat a karácsonyi vásár Zenta főterén

Zenta önkormányzata és idegenforgalmi szervezete az idén is hangulatos Karácsonyi Kavalkádot szervezett a város Fő terén. A négy napon át zajló rendezvénysorozat első estéjén, csütörtökön máris ellátogattunk a központi parkba, ahol remek miliő fogadott bennünket. Már messziről csalogatott a fahéjas kürtőskalács és a szegfűszeges forralt bor mámorító illata, a színes égők fényeit megsokszorozta a teret borító hótakaró, a melegedőkben szikrázva lobogott a tűz, a pavilonban betlehemezők szórakoztatták a közönséget, az egyik szegletben pedig – a legkisebbek örömére – forgott a körhinta. A város polgárai egyre nagyobb számban gyülekeztek a standok körül.

A rendezvény különleges hangulattal várja az érdeklődőket a város főterén (Szögi Csaba felvétele)

A rendezvény különleges hangulattal várja az érdeklődőket a város főterén (Szögi Csaba felvétele)

Ha az ember már felmelegedett egy-két kupica mézes pálinkával, jóllakott csibefalatokkal, és mindezt leöblítette egy kupa jó fűszeres, forralt meggyborral, akkor érdemes szétnéznie a kézművesek állásainál is, hiszen megannyi ízléses és igényesen elkészített terméket kínálnak; itt egy helyen beszerezhetjük a teljes család és baráti kör számára a karácsonyi ajándékot. Minden szempontból pompás találkahely tehát ez az ünnephez igazán méltó rendezvény.

Séta közben két „régi motorost” is megszólítottunk, mondják el véleményüket a kavalkádról. Jovanović Dániel az óbecsei Farkas Kertészet színeiben kínálgatja portékáját, ami a gyümölcsösök termésének legjavából készül: forralt bort és almalevet, valamint díszcsomagolásban likőröket, párlatokat. Elmondta, már évek óta jelen vannak termékeikkel a különféle zentai rendezvényeken, és csakis a legjobbak a tapasztalataik. Úgy véli, a karácsonyi vásár a többi közül is kiemelkedik, szerinte a Vajdaságban ez az egyik legszínvonalasabban megszervezett, legnagyobb tömeget vonzó karácsonyi esemény. Kalapot emel a helyi turisztikai iroda gárdája előtt, mivel egyfolytában tartalmas és fantáziadús programokat szerveznek, amelyeket az emberek szívesen látogatnak.

Polyák Ádám az Adam’s Honey Farm standjánál a melengető mézes pálinka mellett még számos izgalmas áruval csábítja a vásárlókat – mindenfélével, ami a méhek ajándékából előállítható. Ők harmadik alkalommal vesznek részt a kavalkádban, s észrevételeik szerint évről évre egyre nagyobb a rendezvény látogatottsága, az itthon élők és a külföldről hazalátogatók is szívesen jönnek ki ide, hogy a helyi termelők és kézművesek portékái között szemezgessenek. Ádámék a hideg ellenére is szeretnek itt lenni, hiszen remek a hangulat, és sok baráttal és ismerőssel találkoznak ilyenkor.