2024. április 26., péntek

Erősödő kapcsolatok

Négy balkáni ország vezetői Belgrádban tárgyaltak a gyümölcsözőbb együttműködés jegyében

Aleksandar Vučić szerb államfő, Bojko Boriszov bolgár, Alekszisz Ciprasz görög és Viorica Dăncilă román kormányfő ma délelőtt Belgrádban tárgyalt.

A szerb államfő a találkozót követően sajtótájékoztatón összegezte benyomásait és úgy értékelte, a régió ezen országai minden kétséget kizáróan szorosabbra fűzik a kapcsolatot mind politikai, mind gazdasági értelemben.   

Aleksandar Vučić annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Románia, mint a jövő év első felének soros EU elnöklője, Szerbia mellett fog állni az integrációs törekvésekben és támogatja majd az egész régió gazdasági fellendítését.

A négy tisztségviselő megállapodást írt alá néhány olyan infrastrukturális és energetikai projektumokról is, amelyek méginkább megerősíthetik a négy ország kapcsolódását.

Megerősítették azt az előző találkozójuk alkalmával kötött megállapodást is, miszerint Szerbia, Románia, Bulgária és Görögország közös pályázattal indul a 2030-ban esedékes labdarúgó-világbajnokság megszervezéséért.

- Határozatot hoztunk egy közös, 16 tagú szervező bizottság létrehozásáról, amelyhez mind a négy ország 4-4 taggal járul hozzá. Ennek a bizottságnak lesz majd feladata lebonyolítani országaink közös pályázatát, mivel mindannyian úgy gondoljuk, van esélyünk a 2028-as labdarúgó-Európa-bajnokság, vagy a 2030-as világbajnokság közös megszervezésére – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő.