2024. április 26., péntek

Karácsony a maláj tigrissel

Agárdi Gábort a Szabadkai Magyar Rádió karácsonyi műsoráról és a terveiről kérdeztük

A Szabadkai Magyar Rádiónak Agárdi Gábor személyében két hónapja megbízott főszerkesztője van, aki igyekszik megtartani a rádió legnépszerűbb műsorait, egyben új tartalmakkal bővíteni a kínálatot. Erről tanúskodik a rádió színes karácsonyi műsora is, amelyben többek között Kabir Bedivel hallhatnak majd interjút a hallgatók. Az új főszerkesztőt arra kértük, ossza meg velünk terveit, és árulja el, milyen műsorokkal kedveskednek a hallgatóknak a karácsonyi ünnepekre.

– A zenei arculatunkon már egy kicsit változtattunk. Egy nosztalgiavonalat képviselünk, ami azt jelenti, hogy a legjobb külföldi és a legjobb magyar felvételek szólnak nálunk. Arra törekszünk, hogy hallgatóbarát rádió legyünk, és legyen valami, ami megkülönböztet bennünket a többi rádiótól. Úgy érzem, és ez Sánta Zoltán zenei szerkesztő és Szabó Tibor műszaki vezető érdeme, hogy ezt sikerült. Mi az 1950-es évektől egészen a 2000-es évekig merítünk dalokat. De nem csak a zenére vagyunk nagyon büszkék, hanem az informatív sávunkra is. Reggel 6-tól 10 óráig a Napindító, 10-től 16 óráig pedig a Mozaik című műsorainkban élő bejelentkezések, friss információk, hírösszefoglalókkal várják a hallgatókat.

A tartalmak nem változtak, ami annyit jelent, hogy komolyzenei műsorunk megmaradt, ami az esti sávban hallható. Jazzműsorunk szintén megmarad. Mindkét műsort Brasnyó Zoltán szerkeszti. A film szerelmesei sem unatkozhatnak, hiszen szombatonként 12.30-tól filmes fél óra hallható, 13 órától pedig Muzsikál a mozi című műsorunk kezdődik Orosz Ildikóval. Itt filmzenék és érdekes információk hallhatók egy adott filmről.

Agárdi Gábor: Kabir Bedi üdvözölte a vajdaságiakat, és annyit üzent: „Sandokan él!” (Fotó: Patyi Szilárd)

Agárdi Gábor: Kabir Bedi üdvözölte a vajdaságiakat, és annyit üzent: „Sandokan él!” (Fotó: Patyi Szilárd)

Mindig arra törekszünk, hogy izgalmas tartalmakkal töltsük meg a műsoridőt. Például a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központtal nagyon jó az együttműködésünk. Az ő előadásaikból szemezgetünk. Amiről úgy gondoljuk, hogy a hallgatóinkat érdekelheti, azt felvesszük, és vágott verzióban adásba kerül. Hangjátékaink is vannak, amelyekhez a Magyar Média Mecenatúra jóvoltából jutottunk. Itt meg kell említeni Balázs József: Magyarok című drámáját, amelynek tizen-egynéhány része van. Ez egy nagyon értékes könyv feldolgozása, amiből film is készült. Hétfőnként és péntekenként hallhatóak ezek a hangjátékok. Azt tervezzük, hogy a hangjátékok is műsoron maradnak.

Nagyon fontos, hogy van egy világzenei és magyar zenei műsorunk, amelyet Juhász Gábor, a Juhász zenekar frontembere készít és szerkeszt, de már együttműködünk egy magyarországi kiadóval is, amely egy hasonló jellegű műsort készít. Ez utóbbi jövő évtől lesz hallható ötven percben. Az egyik legnépszerűbb műsorunk a Kívánságműsor Búzás Zsuzsannával, amelynek már Magyarországon is vannak hallgatói, a világhálónak köszönhetően pedig érkeztek már üzenetek Kanadából, Németországból az ott élő magyaroktól. Azt szeretnénk, hogy ez a műsor ilyen formában folytatódjon – ismertette terveit Agárdi Gábor.

A főszerkesztő a sok szórakoztató tartalom közepette sem feledkezik meg arról, hogy az SZMR helyi jellegű rádió. Főleg a Napindító és a Mozaik című műsorokban kapnak nagyobb teret a szabadkai történések, színes riportok és beszélgetések formájában, ahol helybelieket szólaltatnak meg. A karácsonyi ünnepekkor különleges műsorok kerülnek adásba.

– A hétfői Napindító már úgy fogja ébreszteni a hallgatókat, hogy ráhangolja őket az ünnepre. Az ünnepi műsorunk 16 óra 30 perctől kezdődik. A fény szerepéről beszélnek majd a történelmi egyházak képviselői Szabó-Hangya Teréz mikrofonja előtt. Utána pedig, ahogy a szlogen mondja: „Nincs karácsony Kevin nélkül!” Ezért Orosz Ildikó egy különleges Muzsikál a mozi műsort készített, amelyben a Reszkessetek betörők! című film dalai szólnak majd. Ezenkívül hétfőn, kedden és szerdán meséket hallhatnak a legkisebbek. Ralbovszki Csaba, Péter Ferenc színművészek és Vágó Krisztina kolléganőnk olvasnak meséket. Ezek nagyon szép, kicsit oktató jellegű mesék. Csak hármat említenék közülük: O. Henry: Háromkirályok ajándéka, Kosztolányi Dezső: A gipszangyal és Andersen: A kis gyufaárus lány – árulta el Agárdi Gábor.

Az SZMR-t kedden is érdemes lesz hallgatni, hiszen ekkor egy világsztárt hallhatnak majd a rádióhallgatók, aki sokak kedvence volt évtizedekkel ezelőtt.

– 16 óra 30 perctől egy igazi kuriózummal jelentkezünk, hiszen a Sandokanként, a Maláj tigrisként közismert Kabir Bedivel készült interjút sugárzunk. Sikerült a népszerű indiai színésszel beszélnünk, aki üdvözölte a vajdaságiakat, és annyit üzent: „Sandokan él!” Egyébként Kabir Bedi jövőre Budapestre látogat. Ez adta az apropóját a beszélgetésnek. Guido és Maurizio De Angelis tart majd koncertet a magyar fővárosban, akik Bud Spencer és Terence Hill filmjei mellett a Sandokan zenéjét is szerezték Oliver Onions néven. Erre a koncertre jön Kabir Bedi Terence Hillel együtt. A koncert előtt mi szólaltatjuk meg őt először Európában – mondta Agárdi Gábor, és hozzátette, hogy ezen a napon, a Kabir Bedi-interjú mellett, Kőrösi Csoma Sándorról hallható majd egy hangjáték Nagy Ervinnel a címszerepben, valamint egy Csonka Andrással készült interjú is adásba kerül.

A rádió korunk követelményeinek megfelelően élőben halható a világhálón a www.pannonrtv.com honlapon, de visszahallgathatóak a régebbi műsorai is, többek között az Erdei Zsolt profi Európa- és világbajnok bokszolóval készült interjú. A rádió Facebook-oldalán a szerkesztőség életébe, és a stúdióban folyó munkákba nyerhetnek betekintést a hallgatók.