2024. április 26., péntek

Remek rímes állatversek

A szabadkai VM4K zenés-bábos produkcióval kedveskedett a gyermekeknek

Állati jó történeteket hallhattak azok a gyermekek, szülők és nagyszülők, akik csütörtök este betértek a szabadkai VM4K klubhelyiségébe. Az előadás két főszereplője Kálló Béla és Orlovity Sztaniszlava színművészek voltak.

(fotó: Vm4K)

(fotó: Vm4K)

A szabadkai VM4K klubhelyiségében egyetlen szabad hely sem maradt, és a kicsinyek kíváncsi, csillogó szemmel nézték végig az előadást, gyönyörködtek a plüssfigurákban, díszletekben, élvezték a színészi játékot, a verseket, a zenét. Kálló Béla színművész szerint a produkció ötlete már tavaly megszületett, viszont a csütörtök esti bemutatót másfél hónapnyi intenzív munka előzte meg.

– Romhányi József gyermekközeli és könnyen megzenésíthető szövegeit választottuk, hogy ne csak színiakadémiai gyakorlatként, hanem közönség előtt is el tudjuk játszani ezeket. Régóta kihívásként élem meg ezeket a verseket, és úgy gondolom, hogy egy jó, interaktív előadást tudtunk összerakni, amelyet még soha nem játszottunk el nyilvánosan Szabadkán, és a legjobb hely ennek bemutatására a VM4K – nyilatkozta Kálló Béla.

Orlovity Sztaniszlava, az előadás női főszereplője nagyon élvezte a közös munkát, és azt, hogy ilyen sok figura bőrébe kellett bújnia. Szerencsés megoldásnak tartja, hogy a hosszabb szövegek között dalocskák vannak, mert szerinte így nem lankad a kicsik figyelme.

– Ebben a darabban rengeteg állatfigurával kell azonosulnunk, és egy kis egészséges ripacskodás is benne van. Örülök neki, hogy részese lehetek az egésznek, mivel szabadjára tudtuk engedni a fantáziánkat, és igyekeztünk mindenki számára élvezhetőbbé tenni az előadást – mondta a fiatal színésznő.

Erős Ervin, a darab zeneszerzője szerint a gyermekbarát színházi zene elsősorban a rendező elképzelésétől és a szövegkönyv lehetőségeitől függ. Azt is megtudhattuk tőle, hogy az öt Romhányi-vers zenéjét Klemm Dáviddal együtt jegyzik.

– Szeretek színházi darabokra, musicalekre zenét írni. Azt, hogy egy produkció gyermekbarát-e, onnan tudom, hogy lejátszom a kislányomnak. Ha rövid idő után kezébe veszi a kedvenc játékát, akkor biztos vagyok benne, hogy valamit rosszul csinálok – mondta Erős Ervin.

Azt, hogy a csapat jó munkát végzett, megerősíti Szekula Brigittának, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 2. osztályos diákjának a véleménye, aki a többi kisgyermekhez hasonlóan élvezte a fergeteges előadást.

– Tetszett, ahogy az állatokról volt szó, és nagyon érdekes produkciót láthattunk – mondta a mindig mosolygós kislány.

Az Állati jó történetek dramaturgja Oláh Tamás, az előadás rendezője pedig Kálló Béla volt.

A produkció végén megérkezett a karácsonyi angyal a VM4K klubhelyiségébe, és gyönyörű, kézzel készített, horgolt karácsonyfa- és angyalkadíszeket osztogatott a vidám gyermekeknek.

A VM4K jövőre is várja a legkisebbeket, mivel január 8. és 12. között Téli Varázs gyermektábort tartanak a 6–10 évesek számára.