2024. április 26., péntek

Bíróságon kezdheti az új évet az exelnök

Brazíliában korrupcióval és pénzmosással vádolják Michel Temert

Amint elhagyja az elnöki palotát, akár azonnal a bíróságon találhatja magát Michel Temer. Az év végén hivatalából távozó brazil államfőt ugyanis pénzmosással és korrupcióval vádolta meg a legfőbb ügyész.

Pénzmosás és korrupció gyanúja miatt kell bíróság elé állnia a brazil államfőnek. A 78 éves Michel Temer megbízatási ideje december 31-én jár le, s már az új év elején exelnökként a vádlottak padján találhatja magát.

Luiz Inácio Lula da Silva korábbi hivatali elődjéhez hasonlóan, akit tavaly nyáron korrupció (kenőpénzek elfogadása) és pénzmosás miatt 9,5 év börtönfogságra ítéltek (nem jogerősen), ám a fellebbviteli bíróság 2018 elején 12 évre emelte a büntetést, így rács mögé került. Emiatt nem indulhatott az őszi elnökválasztáson. Pedig szeretett volna, hiszen támogatóinak tábora továbbra is hatalmas. A választást végül a szélsőjobboldali Jair Messias Bolsonaro nyerte, aki január 1-jén veszi át hivatalát Temertől.

A távozó államfő ismét kellemetlenségek sokaságával találhatja magát szemben. Tavaly nyáron ugyanis egyszer már meggyanúsították korrupcióval, de akkor – kellő parlamenti támogatás híján – nem indult ellene eljárás.

A legfőbb ügyész akkor azért szerette volna, hogy a bíróság felelősségre vonja az elnököt, mert a gyanú szerint már a hivatali ideje alatt 12 millió dollár kenőpénzt fogadott el, amiért cserébe megbízóinak politikai előnyöket biztosított, és lobbizott is az érdekükben. Azt is felrótták neki, hogy korábban sem bánta, ha megvesztegették. Állítólag évekig fogadott el pénzt törvénytelenül.

Bár a lakosság körében népszerűtlen Temer 2017-ben még megúszta a felelősségre vonást, ügye nagy port kavart. Brazíliában ugyanis a legfőbb ügyészség addig nem kezdeményezett bírósági eljárást hivatalban levő elnök ellen.

Ezúttal ismét a bűnüldözők célkeresztjébe került. Raquel Dodge legfőbb ügyész a hét közepén vádat emelt ellene korrupciós és pénzmosási ügy miatt.

Temer azonban most már aligha kerülheti el a bíróságot. Elnökként még a parlament alsóházának (a képviselők kétharmadának nehezen megszerezhető) jóváhagyása kellett ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás elé kerülhessen. Hamarosan nem lesz ilyen megkötés, hiszen véget ér a mandátuma.

A legfőbb ügyészség immár azt gyanítja, hogy Temer kenőpénzért cserébe adott ki tavaly egy rendeletet, amelynek értelmében az állam akár 70 évvel is meghosszabbítja két kikötő koncessziós szerződését. Az államfő tagadja bűnösségét. Hivatala pedig közölte: bizonyíthatóan nem történt szabálytalanság a szerződések meghosszabbításakor, és egyetlen cég sem jutott jogosulatlan előnyhöz. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy Temer nem követett el semmilyen bűncselekményt, s a vádak alól is tisztázni fogja magát.