2024. április 26., péntek

Perlekedés és pénzügyek

Ritkaságnak számító jelenetek szemtanúi lehettek a képviselők és az újságírók a tartományi parlament ülésén – Elfogadták a jövő évi költségvetést

Évről évre magasabb a tartományban a bérek után fizetett adókból származó költségvetési bevétel, ami lehetővé teszi a büdzsé növelését is. A 2019. évi költségvetés, melyet tegnapi, kellemetlenségektől nem mentes ülésén fogadott el a vajdasági parlament, 74,4 milliárd dinárt tesz ki. A költségvetési hiány 4,4 milliárd dinár, vagyis 6,5 százalékos – ismertette a részleteket Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár, és emlékeztetett arra, hogy az idén 73,1 milliárd dinár állt Vajdaság rendelkezésére. Jövőre gazdaságpolitikai és fejlesztési célok megvalósítására fordítják a kiadások 32 százalékát, 15 százalékot környezetvédelemre, 8 százalékot egészségügyre költenek el – emelte ki a tervek némelyikét a titkár.

Smiljka Jovanović: A 2019-es költségvetés kerete 74,4 milliárd dinár (Ótos András felvétele)

Smiljka Jovanović: A 2019-es költségvetés kerete 74,4 milliárd dinár (Ótos András felvétele)

A teremben dulakodás alakult ki Milenko Jovanov és Borislav Novaković között (Ótos András felvétele)

A teremben dulakodás alakult ki Milenko Jovanov és Borislav Novaković között (Ótos András felvétele)

Még el sem kezdődött a költségvetésről szóló vita, máris incidens alakult ki az ülésteremben. Az Alternatíva Vajdaságért koalíció tagjai matricát ragasztottak a zakóikra, melyen egy felirattal szabad médiát, szabad választásokat és intézményeket követeltek. Már az ülés előtt bejelentették, hogy tiltakoznak a hatalom, megítélésük szerint diktatórikus politikája ellen, s nem vesznek részt az ülésen és a szavazáson sem. Amikor Borislav Novaković, a koalíció politikusa mégis a terembe érkezett, vitába elegyedett Milenko Jovanovval, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetőjével, aki azt mondta neki: ma matrica, holnap bilincs. Jovanov ezt a kijelentését később az újságíróknak nyilatkozva is megismételte, mint mondta, nem rajta áll, hogy Novakovićot elítéljék, de helyesnek tartana egy ilyen bírósági döntést, hiszen a politikus véleménye szerint az előző rendszer lopásait testesíti meg. A teremben dulakodás támadt, amikor a két politikus összeveszett, Novaković hangosan ismételgette Jovanov hozzá intézett szavait, aki tolvajnak és bitangnak nevezte Novakovićot. Az ellenzéki képviselő végül elhagyta a termet.

Az Alternatíva tagjai egyébkény azt tervezték, hogy az ülésre hamarosan transzparenssel térnek vissza, amire ugyanazt a feliratot írták volna. Megvárták az újságíróknak adott nyilatkozatok befejezését, akkorra azonban már megtiltották Novakovićnak, hogy bejusson a terembe, s a biztonságiak útját állták. A kamerák előtt tiltakozott, mint mondta, hallatlan, hogy Pásztor István házelnök minden ok nélkül kitiltja az ülésről a parlament egyik képviselőjét. Az incidens ezzel véget ért.

EGY PONTRA 15 MÁSODPERC

Pásztor döntéseit egyébként az ellenzék folyamatosan bírálta az ülés ideje alatt és az üléstermen kívül adott nyilatkozatokban is. A legtöbben azt rótták fel a házelnöknek, hogy húsz napirendi pontot vont össze, így ellehetetlenítette a valódi parlamenti vitát. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga tagjai kiszámolták, hogy minden napirendi pontról 15 másodpercig szólhatnának. Maja Sedlarević képviselő elmondása szerint ennyi idő arra sem elég, hogy felolvassák, melyik pontról kívánnak éppen néhány szót szólni. Sokan kifogásolták azt is, hogy a parlamenti képviselők kérdéseire szánt egy órát is teljesen értelmetlenné tette a hatalom, a haladók ugyanis annyi kérdést intéztek a kormány tagjaihoz, saját pártkádereikhez, hogy az ellenzék 2020 előtt sem jutott volna sorra a kérdéseivel. Az ellenzéki pártok egyetértettek abban, hogy a köztársasági parlamentben látott „cseleket” ülteti át a hatalom Vajdaságba is, csak itt nem több száz módosítási indítványt nyújt be a vezetőség saját javaslataira, hanem kérdéseket tesz fel önmagának. Csonka Áron, az Alternatíva képviselője közölte, hogy a haladók 80 kérdést készítettek elő ezzel a céllal.

Dr. Bagi Bojan, Pelt Ilona és Patyi Lajos (Ótos András felvétele)

Dr. Bagi Bojan, Pelt Ilona és Patyi Lajos (Ótos András felvétele)

TÖBB PÉNZ JUT AZ EGÉSZSÉGÜGYRE

A költségvetés javaslatát a hatalmi pártok támogatták, az ellenzék viszont bíráló hangnemben beszélt róla. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői szerint pozitív változás lesz a Krivaja szennyezettségének csökkentését célzó kezdeményezés, mely Topolyát, Szenttamást és Kishegyest érinti. Folytatódnak az oktatás területét érintő beruházások, de az egészségügy is újabb eszközökre számíthat. A mezőgazdasági büdzsé összességében kisebb lett, de a szubvenciókra fordított pénz nem csökkent, sőt, olyan támogatások is vannak, amelyek esetében 30–50 százalékos lesz a növekedés a rendelkezésre álló keretet illetően. Pelt Ilona, dr. Bagi Bojan és Patyi Lajos kiemelte a szabadkai közkórház 30 millió eurós fejlesztését is, ami már a jövő nyár elején megkezdődhet.

A Szerbiai Szocialista Párt frakciója is jónak vélte a költségvetési terveket. A büdzsé a fejlesztésekre összpontosít – mondták el a képviselők –, ambiciózusnak számít, amilyennek szerintük minden költségvetési javaslatnak lennie kell. Egymilliárd dinárt költ el a tartomány az egészségügy fejlesztésére, hívták fel a figyelmet, majd rámutattak a költségvetés szociális aspektusaira is.

MINEK A KÖLCSÖN?

A Liga számára nem világos, miért adósodik el jövőre újabb egymilliárd dinárral Vajdaság, ha a kormány az idei évből négymilliárdot át tudott vinni fel nem használt eszközként a jövő évi büdzsébe. Azt is nehezményezték, hogy továbbra sem teljesül az alkotmányos hét százalék, a tartományi költségvetés 65 százaléka a Liga szerint egyszerű transzfereszköz, amit az oktatásügyi és közvállalati dolgozók béreire költenek. A Demokrata Párt szerint a haladó párti költségvetések kudarca abban mutatkozik meg igazán, hogy a számadatok ellenére sem él a lakosság jobban. Goran Paunović frakcióvezető bejelentette, ez a párt nem vesz részt többet a képviselő kérdések órájában, a fent említett okokból kifolyólag. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője is ellenezte a költségvetés elfogadását, mert szerinte nem igazi fejlesztéseket tartalmaz, és túl sok pénzt irányoz elő a Vajdasági Rádió és Televízió új épületének céljaira.

A képviselők a tegnapi ülésen egy sor egészségügyi program elindításáról is döntöttek, különféle megbetegedések megelőzősét, diagnosztizálását és kezelését célzó terveket fogalmaztak meg.