2024. április 26., péntek
TEMERINI KOMMUNÁLIS HÍREK

Decemberben nem lesz vízóra-leolvasás

Figyelembe véve a meteorológusok decemberre vonatkozó előrejelzéseit, és a napokban kialakult vastag hótakarót, a kommunális közvállalat pénzbeszedő szolgálata úgy döntött, hogy decemberben nem fogja leolvasni a vízórákat.

Jelentős károkat okozott a kastélykert faállományában a hó. Több fa is kitört, az ágak pedig lehasadtak a súly alatt (Góbor Béla felvétele)

Jelentős károkat okozott a kastélykert faállományában a hó. Több fa is kitört, az ágak pedig lehasadtak a súly alatt (Góbor Béla felvétele)

Számos vízaknát a hótakarótól nem lehet megközelíteni, az aknatetők pedig le vannak fagyva. Azok a fogyasztók azonban, akik le tudják olvasni a vízóra állását, december 31-éig jelenthetik az óra állását a kommunális közvállalatnak, hogy ennek alapján történjen a januári elszámolás és megfizettetés. Más esetben a 2018. évi átlagfogyasztást számlázzák, amit a jövő évi első leolvasás után egyeztetnek a valós fogyasztással.

A hótakaró, valamint a további csapadékmennyiség előrejelzése készültségbe helyezte a téli szolgálatot. Ám a szolgálat csak akkor tudja megvalósítani a 2018/19-es évre előirányzott tervét, beleértve a biztonságos közlekedést, a munkahelyek, illetve a közintézmények (egészségház, posta, óvoda, iskola stb.) zökkenőmentes megközelítését, a mellékutcák, az autóbusz-állomás és a parkolóhelyek járhatóságát, ha polgártársaink is eleget tesznek kötelességüknek.

Éppen ezért a községi kommunális felügyelőség a kommunális rendről szóló községi határozat értelmében értesíti a polgárokat, vállalatokat, intézményeket, tömbházak lakóközösségeit, épületek, valamint üzlethelyiségek tulajdonosait és bérlőit, hogy tisztítsák el a havat és a jeget az épületek előtti járdákról és utakról (amelyek nem a közművállalat hatáskörébe tartoznak), és szórjanak csúszásgátlót (sót, hamut) a jeges járdákra. Tisztítsák meg a tömbházaknál a szemetes konténerek környékét és a szennyvízszállító járműveknek tegyék lehetővé a szennyvíz-aknák zavartalan megközelítését. Ugyancsak kérik a polgárokat, hogy távolítsák el az ereszre fagyott jégcsapokat és takarítsák le a tetőkről a havat, ha az veszélyezteti a járdán közlekedőket és tegyenek a lecsúszás veszélyére figyelmeztető jeleket. Az utcákban a személygépkocsikat és egyéb járműveket oly módon parkolják, hogy azok ne akadályozzák a téli szolgálat járműveit munka közben.

A kommunális közvállalat szakszolgálata megkezdte a novemberi számlák kézbesítését és a kommunális szolgáltatások megfizettetését. Elkerülhető a sorban állás a postán, a közvállalatban vagy a bankban, ha a fogyasztók tartozásukat számlakézbesítéskor a közvállalat munkásának fizetik ki. Akik rendszeresen és a feltüntetett határidőig rendezik tartozásaikat, számlájukat az összeg 5 százalékával csökkentik.