2024. április 26., péntek

Megnyílt a melegedő

Idén másodszor nyílt meg a nehéz szociális helyzetben élők számára az ideiglenes melegedő, amely az Újfalu helyi közösség épületében, pontosabban a Gaj utca 50. szám alatt található. Napi három étkezést, tiszta ruhát, ágyneműt és tisztálkodási szereket kaphatnak csütörtökön óta azok, akik a Szociális Központból beutalóval érkeznek a befogadóközpontba.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Idén január 17-én nyitottuk meg először, és március 9-éig működött a melegedő. Tavaly ilyenkor nem voltak ilyen hideg napok, mondhatni tavaszias idő volt. Most más a helyzet, ezért a Caritas Egyesülettel, a Vöröskereszttel és a Szociális Központtal közösen úgy döntöttünk, hogy ismét megnyitjuk a melegedőt. A város erre a célra 407 ezer dinárt különített el. A kapacitás most kicsivel nagyobb, összesen 25 ágy található itt. Januártól márciusig 32 személy kérte a segítség ezen formáját. A város most is felelős és humánus módon viszonyul a leghátrányosabb helyzetben élő lakosokhoz. Ezen a helyen tető van a fejük felett, egytálételt és meleg italt kapnak. Az első jelentkezőket már a mai naptól várja a befogadóközpont – nyilatkozta csütörtökön a sajtó képviselőinek Ilija Đukanović, a Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja.

Siniša Trajković a Vöröskereszt szabadkai szervezetének képviseletében elmondta, hogy a szervezet tagjai elvégezték a logisztikát, és felkészültek a melegedő megnyitására.

– A Vöröskereszt szabadkai szervezete felkészült a rászorulók befogadására. Huszonöt ágyat készítettünk elő tiszta ágyneművel és matracokkal. Emellett tiszta ruhát és tisztálkodási szereket is biztosítottunk, napi három étkeztetéssel együtt. Volontőrjeinkkel és a szakmai személyzettel reggel nyolctól délután 3 óráig a rendelkezésére állunk minden melegedni vágyónak.

Miroslava Bagavac, a szabadkai Szociális Központ igazgatójának szavai szerint a melegedő befogadóképessége elégséges, és folyamatosan figyelemmel kísérik majd a felhasználók igényeit.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A Szociális Központ felméréseket végez és megszervezi a védelem biztosítását azok számára, akiknek a téli időszakban nincs hova menniük. Addig, amíg a melegedő működik, a szociális munkások munkaidejükben mindennap meglátogatják a befogadottakat, hétvégente pedig az ügyeletesek teszik ezt majd meg, a szükségletek felmérése érdekében. Már most is vannak jelentkezők, egyelőre csak hárman-négyen, akik a nyitás felől érdeklődtek. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi kapacitás megfelelő, tekintve, hogy az előző időszakban 32-en kértek segítséget.

Ricz Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója azt nyilatkozta, a melegedő 24 órában működik, de a formális eljárások miatt a nap folyamán tudják elszállásolni a rászorulókat.

– A hajléktalanok akkor vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, ha beutalót kérnek a Szociális Központtól. Este 10 órakor már zárunk, ezért akinek szüksége van melegedésre, a nap folyamán jöjjön el, hogy a beutalót el tudjuk fogadni. Önkénteseinkkel az éjszakai órákban és délutánonként biztosítjuk a felügyeletet. Reméljük, hogy ez a befogadóképesség elég lesz, hiszen az előző időszakban olyanok is aludtak itt, akik csak átutazóban húzódtak meg, illetve olyan hajléktalanok, akik nem szabadkaiak voltak. Addig áll majd nyitva, amíg a város válságstábja úgy látja jónak.

– Most először veszem igénybe a melegedő szolgáltatásait. Ismerőseim hívták fel a figyelmem rá, és ajánlották, hogy jöjjek el. A melegebb napokon volt hol aludnom, de a házban, ahol eddig aludtam, nincs áram, fűtés és víz sem. Albérletet nem tudok fizetni, mert nincs munkám. Valamennyit dolgoztam a nyáron, annak ellenére, hogy munkaképtelen vagyok, de most nincs pénzem – mesélte a befogadást igénylő Mihály.