2024. április 26., péntek

Amerika is bekapcsolódik a párbeszédbe

Vučić szerint a kompromisszumos megoldást keresik Belgrád és Priština viszonyának rendezésében, Thaçi pedig az új támogatónak örül

Azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának New Yorkban megtartott ülésén – amit Aleksandar Vučić szerb államfő kezdeményezésére hívtak össze a koszovói hadsereg felállítása kapcsán – éles vita alakult ki az ENSZ tagállamai között, Dondal Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke levéllel fordult Aleksandar Vučićhoz és Hashim Thaçihoz, Koszovó elnökéhez. Arra kérte őket, találjanak tartós megoldást Belgrád és Priština kapcsolatára, majd úgy döntött, hogy Amerika is részt vesz a párbeszéd végső fázisának lebonyolításába.

Frederica Mogherinivel, az EU magas képviselőjével, illetve a Nyugat-Balkán vezetőivel tartott brüsszeli munkareggeli után Aleksandar Vučić az amerikai elnök levelét kommentálva úgy fogalmazott, Trump érdekelt a kompromisszumos megoldás megteremtésében Priština és Belgrád között. A párbeszéd folyamatába azonban Amerika először kapcsolódik be, eddig a két fél Brüsszel, azaz az Európai Unió gondviselésével folyt. Ezúttal azonban Vučić szerint egy hatalmas gépezetet kapcsolnak be a vitatott kérdések rendezésébe, amely az amerikai elnök szerint a végső fázisba jutott. Vučić szerint jobb megoldás híján folytatni kell a tárgyalásokat Koszovóval, de nem tud egyetérteni Trump véleményével, hogy a megoldás közel lenne, és kételkedik abban is, hogy a párbeszéd folytatása során könnyen megállapodásra jutnak. Hozzátette, véleménye szerint a koszovói kérdés rendezésébe az EU-n és Amerikán kívül be kell kapcsolni Oroszországot, az ENSZ-t és Kínát is.

– Ebben a pillanatban azonban nem született döntés sem a Prština által bevezetett vámilletékek esetében sem, ami számunka az egyik legfontosabb kérdés – mondta Vučić.

Hozzátette, a Belgrád és Priština közötti párbeszéd bármikor folytatódhat, persze csak az után, miután Priština visszavonja a szerbiai termékekre kirótt vámintézkedéseket.

Hashim Thaçi Trump levele kapcsán úgy fogalmazott, hogy megkönnyebbült, miután hivatalosan is megerősítették, hogy Koszovó élvezi az Amerikai Egyesült Államok elnökének támogatását. Hozzátette, az Egyesült Államok azért kapcsolódik be a párbeszéd lefolytatásába, hogy történelmi jelentőségű megállapodásra kerüljön sor Belgrád és Priština között. Szavai szerint Koszovó ezek után nem veszíthet a párbeszéd lefolytatásában.