2024. április 26., péntek

Elfogadták Zombor költségvetését

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták Zombor 2019. évi, 2,96 milliárd dinárra tervezett költségvetését, jóváhagyták a kommunális közvállalatok jövő évi programjait, a helyi illetékek összegének növelését, és létrehozták az oktatásban alkalmazottak szakmai továbbképzését szolgáló központot.

A költségvetés tervezetéről szóló vitát Siniša Lazić, a Demokrata Párt politikusa nyitotta meg. Szerinte a büdzsé jellegtelen, központosított és tükrözi, hogy az állam helyi szintre ömleszti át kötelezettségeit. Olyan logikátlan eszközfelhasználásokra mutatott rá, mint a zöldségpiac fölújítása, az Agrosavez épületébe történő beruházás, kávéház nyitása a temetőben stb. Lazić arra is rámutatott, hogy a gazdasági környezet annyira rossz, hogy még a bangladesi beruházó is elmenekült a városból. Külön kiemelte a helyi önkormányzatnak a Dr. Đorđe Lazić Egészségház iránti viszonyulását, ahol legalább tíz alkalmazott fizetés nélküli szabadságért folyamodott, mert – egyebek közt – még munkaruhájuk sincs.

Milan Milanko független képviselő úgy értékelte, hogy a költségvetés bevételi oldala nem egyéb, mint a legutóbbi költségvetés átütemezésének másolata. Fölszólalásában elmondta, hogy „a sárga tolvajok” gyárai továbbra is működnek, ma fölveszik a támogatásokat, holnap meg továbbállnak. A kiadási oldalra tett számos észrevétele mellett aggodalmát fejezte ki a tömeges elvándorlás miatt, mondván, még ötlete sincs arra, hogy mi állíthatná meg Zombor további leépülését.

Az ugyancsak ellenzéki Dunja Prokić úgy tartja, hogy a városi képviselő-testület elé kerülő számtalan napirendi pont lehetetlenné teszi az érdemi vitát, a rendszer központosított, a minisztériumok diktálnak, és hangsúlyozta, hogy a kismamák járandóságának csökkentése szembe megy a hatalmi többség akaratával (a népszaporulat növelésével). Észrevételezte azt is, hogy a költségvetés egyre több szerződéses feladattal számol, vagyis mások végzik el a munkát.

A demokrata Varga Ferenc is kilátástalannak tartja a jövő évi költségvetést, ami keveset törődik a szociális szférával, valamint a kedvezőbb gazdasági légkör megteremtésével, a személyes fogyasztás stagnál, a polgárok csupán az olcsó árura vadásznak. A munkanélküliség csökkenése pedig csupán az elvándorlás következménye, vélte Varga.

A városi képviselő-testület elnökhelyettese, Miodrag Sekulić szerint a költségvetés se nem arrogáns, se nem kíméletlen a szociális kategóriákkal szemben, a haladó Nebojša Opačić pedig úgy értékelte, hogy mivel nem merült fel sem konkrét hiányosság, sem módosítási javaslat, a költségvetés tervezete eleve jó. A jelenlévő képviselők 42 igen, és 5 nem szavazattal el is fogadták a város 2019. évi büdzséjét.

A továbbiakban a helyi képviselők gyorsított eljárásban megalapították a tanügyi dolgozók szakmai továbbképzését szolgáló központot, amire még az idei költségvetésből nyolcmillió dinárt költenek.

A zombori tankerület vezetője, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője, Borislav Staničkov jelezte, hogy hosszan elhúzódó folyamat zárult le, ami a tanügy népszerűsítésének „fényes pontja”. Siniša Lazić a központ programja és akkreditálása felől érdeklődött, egyben figyelmeztetett a gyerekek létszámának csökkenésére.

– Gondunk van a szakemberek hiányával és a gyerekek egyre csökkenő tudásszintjével egyaránt, az új intézmény vezetését pedig egy tornatanárra bízzák, aki nem megfelelő erre a posztra – jelentette ki Dunja Prokić, aki szerint a központ vezetőségének összetétele a nepotizmus súlyos formájának példája.

A városi illetékek növelését az ellenzék epésen véleményezte, a közvállalatok munkaprogramjai nem váltottak ki komolyabb vitát. Végül a városi képvelő-testület támogatta Nataša Turkić kinevezését a városi könyvtár igazgatójává, ezt még a Magyar Nemzeti Tanácsnak is véleményeznie kell, hogy a tartományi kormány kinevezhesse. Az újonnan alapított képzési központ élére Milan Stakić került.