2024. április 26., péntek

Új szennyvíztisztító épül Temerinben

18 000 lakos kiszolgálására lesz kapacitása

A helyi önkormányzat képviselői nemrégiben a Környezetvédelmi Minisztériumba látogattak, ahol Filip Abranović miniszterhelyettessel tárgyaltak a kilátásba helyezett, új szennyvíztisztító építéséről. Milyen eredménnyel járt ez a megbeszélés, kérdeztük Gusztony Andrást, a temerini községi tanács környezetvédelmi megbízottját.

Gusztony András (Góbor Béla felvétele)

Gusztony András (Góbor Béla felvétele)

– Tulajdonképpen az egész idei év az új szennyvíztisztító megépítése körüli egyeztetésekkel múlt – mondta beszélgetőtársunk. – A tavasszal jártunk először Goran Trivan miniszternél, aki akkor elégedetten nyugtázta, hogy Temerinnek megvan a teljes tervdokumentációja a 18 000 lakost kiszolgáló tisztító megépítésére. Már akkor megígérte, hogy az építéshez való hozzájárulás bekerül a minisztérium költségvetésébe. Ezt októberben is megerősítette, amikor szintén jártunk nála az ügy érdekében.

– Egy nappal ottjártunk után, a köztársasági és a tartományi kormány együttes ülést tartott, amelyen hitelesítették a megbeszélteket. Az akkori megállapodás értelmében négy szennyvíztisztító épül Vajdaságban, három a Krivaja folyó völgyében: Topolyán, Kishegyesen és Szenttamáson, valamint Temerinben. Az első hármat a Tartományi Nagyberuházási Alapon keresztül finanszírozzák, a temerinit pedig közvetlenül a Környezetvédelmi Minisztérium fogja segíteni. Ezt a megállapodást erősítették meg a nemrég tartott munkajellegű megbeszélésen, amelyen Filip Abranović miniszterhelyettessel Đuro Žiga polgármester és Nikola Ember polgármester-helyettes tárgyalt és már az építés konkrét üteméről volt szó.

– Az új szennyvíztisztító építésének előszámítási értéke 420 millió dinár, és az elkövetkező három évben fizetik ki a kivitelezőnek. A minisztérium évente százmillió dinárt fizet, a község pedig 40-40 milliót. Így jön ki a tisztító előszámítási értéke. Remélhetőleg, az árak nem fognak változni, bár az utóbbi időben emelkedtek a kivitelezői árak. Valójában a munkálatokat két éven belül, 2020-ra kellene befejezni, csak a kifizetés történik három év alatt.

– A 18 000 főt kiszolgáló szennyvíztisztító hosszú ideig megoldaná Temerin problémáit, és fedezni fogja a lakosság szükségleteit. Mivel elfogadták a köztársasági és a tartományi költségvetési javaslatot, illetve a napokban a községit, a jövő év elején hozzá lehet fogni a közbeszerzési eljárás lebonyolításához, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen mintegy 3,5 millió eurós beruházásról van szó. Éppen ezért a jövő év első fele rá fog menni a versenypályázat kidolgozására. Temerinnek van egy kisebb, 2400 személy kiszolgálására tervezett szennyvíztisztítója, ám kapacitása már kimerült – mondta Temerin község környezetvédelmi felelőse.