2024. április 26., péntek

Kevesebb a telelések száma

Az újévi kirándulások a legkelendőbbek a turisztikai kínálatok közül

Ha úgy érezzük, hogy a fenyő- és mézeskalácsillatból, forralt borból sosem elég, az év utolsó hónapjában híres karácsonyi vásárokra vagy nagyszabású szilveszteri utcabálokra utazhatunk. Amennyiben hosszabb telelésre vágyunk valahol a hegyekben, kényelmes medencés hotelekben, a választási lehetőségek terén ebből sincs hiány. A szabadkai utazási irodák kínálatai igyekeznek mindenki pénztárcájához igazodva kialakítani csomagajánlataikat, az utóbbi években mégis megcsappant a telelések száma.

Tóth Borisz, a Fenix Travel 024 turisztikai iroda vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy aki ebben a szezonban belföldön szeretne telelni, az a leginkább keresett Zlatiborra vagy Kopaonikra juthat el.

A szabadkaiak a téli ünnepek alatt szívesen látogatnak Budapestre  (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkaiak a téli ünnepek alatt szívesen látogatnak Budapestre (Fotó: Gergely Árpád)

– Itt különbözőek az árak. A félpanziós, spa részleggel rendelkező négycsillagos hotelekben történő éjszakázás ára 80–90 euró, ha pedig valaki olcsóbb szállással is beéri, akkor 30–40 euróért találhat 2–3 csillagos apartmant. A síelési csomagokat napjára lehet bérelni, de ha több napra történik a bérlés, az árak kedvezőbbek lehetnek. A külföldi telelések esetében általában a régió mellett döntenek a szabadkaiak, így a legtöbben Bulgáriába, Boszniába, Szlovéniába utaznak. A hegy menti termálfürdő-városok is igen vonzó kínálattal rendelkeznek ebben az időszakban. Boszniában 7 éjszakázás egy háromcsillagos szálláson félpanzióval 300 euróba kerül, négy éjszakázás pedig 170–180 euróba. Bulgáriába 200–300 euróért négy–hat éjszakára is el lehet jutni, Szlovénia éjszakánként pedig 50–65 euróba kerül. Ebbe az ajánlatba a félpanziós ellátás és a medencés wellnessrészleg használata is beletartozik. Olaszországba, Ausztriába vagy Franciaországba is vannak telelési ajánlatok. A téli üdülések ezeken a helyeken 400–500 euróba kerülnek. Ezek az országok messzebb vannak, így az útiköltség is több, és a sícsomagokat itt is külön kell fizetni – tudtuk meg az irodavezetőtől.

A telelések lényegesen kevesebb számban kelnek el, mint a nyaralások. Az irodavezető elmondta, hogy az állandó kliensek csupán 5–10 százaléka választ magának telelést is.

– Még mindig érezhető az a tendencia, miszerint a lakosok inkább nyaralásra spórolnak, hogy eljuthassanak a tengerpartra. Ezeknek árai elő- és utószezonban nagyon kedvezőek, így azoknak a keresettsége megnövekedett, vannak, akik kétszer is szeretnek tengerparton strandolni egy évben – magyarázta Tóth Borisz.

A szabadkaiak az adventi időszakban az egész belvárost ünnepi díszletté alakított Bécset, Budapestet és Prágát is szívesen látogatják.

– Az adventi, karácsonyi vásárokon való egy-két napos kirándulásokon résztvevők száma megnövekedett. Szabadkáról és környékéről telt buszokkal mennek Bécsbe, Budapestre, Zágrábba. Az őszi szezontól kezdve minden héten legalább két autóbusz utazott ezekre a helyekre irodánk szervezésében – tudatta az irodavezető, majd hozzátette, hogy a külföldi szilveszterezések most is nagyon keresettek.

– Érezhető, hogy a szabadkaiak a régióban található helyeken szeretnek leginkább kikapcsolódni. Észak-Olaszországba 80–90 euróért el lehet jutni szervezett buszokkal. Néhány éjszakázásra Budapestre, Bécsbe és Prágába is nagyon szívesen utaznak a helyiek. Újból nagyon felkapott lett Isztambul, ahol körülbelül 90–100 euróért tölthetnek el 3 éjszakát reggelivel együtt, ide szintén szervezett buszokkal juthatnak el – taglalta az utazási iroda illetékese.

Akármelyik utazást vagy utazási irodát választjuk, legyünk körültekintőek, és gondoljunk előre a biztonságunkra. Kössünk olyan utasbiztosítást, ami minden fennálló veszélyre vagy kárra fedezetet biztosít számunkra, vagyontárgyainkra és a velünk utazó szeretteinkre egyaránt.

Nyitókép: A szabadkaiak a téli ünnepek alatt szívesen látogatnak Budapestre (Fotó: Gergely Árpád)