2024. április 18., csütörtök

Tanácskozás az ivóvízről

Veszély nincs, de tartani kell magunkat az előírásokhoz

Hat önkormányzat képviselőinek részvételével, az egészségügyben érintettek, a vízszolgáltató és az Észak-bánáti körzet vezetője, továbbá Nagykikinda község vezetőségének jelenlétében zajlott le a magyarkanizsai városházán az a szakmai tanácskozás, amelynek témája az ivóvíz minősége volt.

A tanácskozás résztvevői a magyarkanizsai városházán (Puskás Károly felvétele)

A tanácskozás résztvevői a magyarkanizsai városházán (Puskás Károly felvétele)

A víz arzéntartalmát vették górcső alá, amely téma újra aktuális. A magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert a tanácskozást követően elmondta, hogy szakmai szemmel kellett megvitatni az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, ezért kezdeményezték a találkozót.

– A téma aktualitása abban rejlik, hogy a Tisza Menti Vízművek kapott egy felszólítást arra vonatkozóan, hogy az új jogszabályok értelmében a víz nem felel meg az előírt százalékszámoknak. A szakmai egyeztetés után mind a vízművek képviselőivel, mind pedig a regionális egészségügyi intézettel arra a megállapításra jutottunk, hogy az egészségre nem káros az az arzéntartalom, amely a vízben található. Igaz, hogy a jogszabályoknak – amelyek, hangsúlyozni kell, nagyon szigorúak – nem felel meg, viszont az önkormányzat folyamatosan azon dolgozik, hogy ezt a jogszabályok által előírt szintre csökkentse – mondta a polgármester.

Kispiacon létezik arzénmentesítő, amelyet még évekkel ezelőtt hoztak létre. Ennek felújítása és üzembe helyezése a közeljövőben fejeződik be. Jövőre tizenkét közkutat is kap a község, amelyeken keresztül arzénmentesített vízhez juthatunk. Folyamatosan zajlik az azbesztcsövek cseréje is a község területén, ami szintén hozzájárul a víz minőségének javításához. A megbeszélés fő célja az volt, hogy mind a hat önkormányzat egységesen lépjen fel a kérdésben a tartományi és köztársasági illetékes szervek felé. A túlszigorított jogszabályok betartásához támogatásra lesz szükség, de egyöntetűen arra a megállapításra jutottak, hogy a vizeink nem hordoznak magukban veszélyforrást, ám az előírásokhoz tartaniuk kell magukat, akármilyen drákóiak is.