2024. április 26., péntek
VÍZI SPORTOK

Belgrád és Budapest is szuperdöntőt rendezhet

A hangcsoui rövid pályás úszó-világbajnokság helyszínén több vízi sportágat érintő döntés is született. Arról már korábban beszámoltunk, hogy elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, melyek az Európa-kupa döntőjén lépnek életbe, és ami még a vízilabdát illeti, kijelölték a világliga döntőinek jövő évi helyszíneit is. A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) döntésének értelmében a férfi szuperdöntőre június 18. és 23. között Belgrádban kerül sor, míg a június 4. és 9. között esedékes női nyolcas finálénak Budapest ad majd otthont.

A rendezés elnyerésének értékét növeli, hogy úgy kellett más jelentkezőkkel megküzdenünk, hogy közben épp elkezdtük a Magyar Vízilabda-szövetség és rajta keresztül a hazai vízilabdázás megújítását. Biztos, hogy a győzelemben nélkülözhetetlen volt a Sportért Felelős Államtitkárság és a nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosának támogatása és az összehangolt munka. Így tudtuk közösen a legmagasabb szinten képviselni a magyar sport érdekeit. A hazai környezet mindig sokat számít egy-egy világeseményen, amit női válogatottunk ismét megtapasztalhat majd – szövetségünk hite szerint így, együtt sikerülhet a csapat előtt álló akadályok leküzdése” – nyilatkozta Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke.

Szerbia legutóbb 2010-ben volt házigazdája az eseménynek, akkor Nišben szervezték meg a finálét. „Mindez azt bizonyítja, hogy hazánk jó házigazdája volt az elmúlt időszakban a FINA-eseményeknek. A válogatott számára rendkívül fontos a világliga döntője, hiszen a győztes olimpiai kvótát szerez, a hazai közönség biztosan hozzásegít majd bennünket a sikerhez” – mondta a döntés kapcsán Viktor Jelenić, a Szerbiai Vízilabda-szövetség elnöke.

A magyar férfiválogatott az év csapata

A magyar férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata FINA-nál. A pontversenybe a FINA által szervezett idei két esemény, azaz a világliga és a világkupa eredményei számítottak bele, előbbiben a magyar csapat ezüstérmes lett, utóbbit pedig megnyerte.

Az elismerés kapcsán Märcz Tamás szövetségi kapitány – aki csapata sikerével automatikusan az év legjobb edzője lett – az MTI-nek azt mondta: Nagyon nehéz egy olyan évben jól teljesíteni, amikor ennyi esemény van. Nem volt könnyű a formaidőzítés. Sajnos a számunkra rendkívül értékes Európa-bajnokságon nem tudtunk a dobogón zárni, viszont két nem várt fantasztikus érmet sikerült begyűjteni.”

A kapitány megjegyezte, két nem várt éremmel zárta a gárda az esztendőt egy olyan évben, amelyet az építkezésre szántak: Örülök, hogy a FINA-nál ilyen jó helyezést értünk el, emellé pedig jön az én elismerésem is, amit objektív mutatók alapján határoznak meg. Egy edző persze nem erre hajt, hanem címeket akar komoly eseményeken, de nagyon jó dolog, hogy egy ilyen fantasztikus gálán a magyar vízilabdát díjazták, s ez talán sportpolitikailag is sokat jelenthet a jövőben.”

A szakember a jövő évi sűrű programmal – Európa-kupa, világliga, világbajnokság – kapcsolatban hozzátette, nehéz szelektálni a versenyek között, hiszen a magyar vízilabdának mindig mindenhol meg kell felelnie.

Hosszú Katinka az év női úszója

A női úszók mezőnyében Hosszú Katinkát választották meg az év legjobbjának, a pontversenybe az idei világkupa-sorozatban, illetve a most befejeződött vb-n nyújtott teljesítmény számított bele.

Hosszú a vk-ban a svéd Sarah Sjöström mögött az összesített pontverseny második helyén zárt, a világbajnokságon pedig négy aranyérmet (100, 200 és 400 méter vegyes, 200 méter pillangó) és egy ezüstérmet (100 méter hát) nyert.

Nagyon jó érzés, nem gondoltam volna, hogy idén sikerül” – mondta az MTI-nek Hosszú, s hozzátette, örült volna, ha legnagyobb riválisa, Sjöström ott lett volna a világbajnokságon. Főleg száz vegyesen érzékeltem a hiányát, hiszen ott jót csatáztunk volna” – tette hozzá.

Petrov Árpád tanítványa sikerével automatikusan megkapta a legjobb edzőnek járó elismerést.