2024. április 26., péntek

ENSZ: Vita Koszovóról

Négy napon belül másodszor ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy Koszovó ügyéről tárgyaljon. A balkáni ország pár napja gyakorlatilag hadsereggé alakította át biztonsági erőit.

Aleksandar Vučić államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén (Fotó: Beta/AP)

Aleksandar Vučić államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén (Fotó: Beta/AP)

Az ENSZ-ülésen Aleksandar Vučić államfő az 1999-es ENSZ-határozat megsértésével vádolta Koszovót, melynek elnöke, Hashim Thaci azt válaszolta, hogy országa szuverén állam, ezért joga van saját hadsereget felállítani.

Az elmúlt években egymáshoz nem közeledő álláspontokra, az előző napok eseményeire, illetve a két elnök szavaira az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkár-helyettese, Jean-Pierre Lacroix úgy reagált, a nemzetközi szervezet attól tart, hogy fokozódhat a feszültség, különösen Koszovó szerb határhoz közeli, északi régiójában.

Múlt héten a koszovói parlament egyhangúan szavazta meg a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztonsági erőket hadsereggé alakítsák.

A keddi ENSZ-ülésen a koszovói elnök azt mondta az átalakításról, annak nincs agresszív célja, a "koszovói hadsereg léte soha senkire nézve nem lesz fenyegető”.