2024. április 26., péntek

Akikre büszkék vagyunk

Magyar ajkú diákok is a tartomány legtehetségesebb tanulói között

Ma 81 diák és 88 mentor, valamint 8 kiemelten eredményes diák vette át a tartományi képviselőházban a Tehetség 2018-díjat. Az elismeréseketĐorđe Miličević, a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és Vladimir Batez, a sporttal és az ifjúsági ügyekkel megbízott tartományi titkár adta át a diákoknak és mentoraiknak. Egyes díjazottak a rossz időjárás miatt nem jöttek el az ünnepélyes díjátadásra.

A legjobbak között volt: Lázár Anna (Magyakanizsa, J. J. Zmaj Általános Iskola), Habram Ádám (Újvidék, Isidor Bajić Zeneiskola, mentor: Vitalij Gulijcsuk), Lévay Boglárka (Szabadkai Zeneiskola, mentor: Csíkos Krisztina), Szorcsik Ivett (Zenta, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, mentor: Radocki Dukai Virág), Makan Albert (Nagybecskereki Gimnázium, mentor: Kapusi Papp Kornélia), Molnár Anna (Újvidék, Svetozar Marković Toza Gimnázium, mentor: Bojana Lučić), Kovács Aleksz (Kúla, Petőfi brigád iskola, mentor: Kovács Anita) és Molnár Sztella (Újvidék, Isidor Bajić Zeneiskola, mentor: Olga Borzenko) is.

A Tehetség díjas tanulók az őket támogató szülőknek és a díjazott mentoraiknak, a felkészítő tanároknak köszönhetően értek el a 2017/2018. tanévben első helyezést a köztársasági és nemzetközi versenyeken a tudományok, a műszaki tudományok, a művészetek és a nyelvek terén. Így érdemelték ki a dicsérő oklevélből és pénzjutalomból álló évi tartományi elismerést.

Lázár Anna, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikos tanulója elmondta, harmadik éve pályázik a Tehetség díjra, de csak most sikerül megkapnia, noha már három éve a legjobb a köztársasági anyanyelvi versenyen, amelyet Szabadkán, a Széchenyi iskolában rendeznek.

Legutóbb is ideges voltam a versenyen, nagyon oda kell figyelni. Egy hibával már több hellyel lejjebb lehet csúszni. Ezért örültem, hogy sikerült a legtöbb pontot összegyűjtenem. Nyelvtanverseny volt, a teszt, amelyet meg kellett oldanunk, tartalmazott szövegértési feladatot is, mondatelemzést és más feladatokat. Szeretem a nyelvtant meg Simonyi Gyöngyi magyartanárnő óráit, aki jól magyaráz. Kevés időm volt, így az órán kívül is készültem. A tanárnő adott teszteket, hogy a régi feladatokon gyakoroljak. Aztán átnézte, és megbeszéltük, mit hogyan oldottam meg. A versenyen jutalmul sok jó könyvet kaptam, ennek örülök, mert szeretek olvasni – mondta Anna.