2024. április 24., szerda

Finnország lesz az első ország a világon, ahol kiveszik az oktatásból a tantárgyakat

Finnországban, a világban elsőként, többé nem tantárgyak szerint zajlik majd az oktatás

A finn oktatási rendszer mindig is a világ élvonalához tartozott, ezért talán nem meglepő az, hogy a reformok következtében úgy döntöttek, hogy egy teljesen más koncepcióra építik fel a tanítást, így többé nem lesznek külön tantárgyak, a diákok holisztikus módon fognak megismerkedni a legfontosabb tudnivalókkal, elemzéseket, rendszerezéseket fognak készíteni, és a tapasztalat által megszerezhető tudás birtoklására is nagy hangsúly kerül.

 Jelenségeket fognak tanulni a finn gyerekek

Ez egy teljesen új oktatási módszert jelent, aminek értelmében többé nem fognak külön matematikát, fizikát, kémiát, vagy földrajzot tanítani, hanem kiválasztanak egy bizonyos jelenséget, és azt fogják tüzetesen kielemezni, például egy civilizáció tanulmányozásánál figyelembe veszik a történelmi hátteret, a földrajzi sajátosságokat, a gazdasági rendszert. Ettől lesz érdekes az adott kutatási terület, ahol a gyerekek átfogó ismeretekre tesznek szert.

A finn oktatási rendszer ezentúl jelenségek és tárgykörök mentén fog szerveződni, így a diákok megismerkedhetnek az Európai Unióval, a média világával és annak működési elveivel, de az energiarendszerekről is készíthetnek kutatásokat, mindeközben az oktatók ráirányítják a fiatalok figyelmét a kritikus gondolkodásra, amely a fejlődés, az innováció egyik alapja, de a kommunikációra, vagy a csapatban való dolgozásra is hangsúly kerül.

A tanórákat sem úgy kell ezentúl elképzelni, hogy a tanár a katedra előtt ülve magyaráz, és a tanulók egy szót sem szólnak, és azt várják, hogy leteljen az óra. A finn oktatási rendszer igyekszik enyhíteni a tanár-diák hierarchia fokozaton is, tehát a tanórákon a közös beszélgetések, viták, érvelések érvényesülnek, ahol a tanár is tanulhat a diáktól, megismerheti annak álláspontját egy helyzettel kapcsolatosan.

Finnországban az iskolák nagyfokú autonómiát élveznek, tehát egy adott iskola eldöntheti, hogy milyen módszereket, tananyagokat vezet be, mindezt azért, hogy a diákok számára a lehető legmegfelelőbb képzést tudják biztosítani.

Az iskolák számára a diákok a legfontosabbak, a tanárok mindig azt fogják szem előtt tartani, hogy a tanulók mit szeretnének tanulni, és figyelembe veszik ezeket az igényeket, mikor összeállítják a tananyagot.

A Skandináv országban 2020-ra tervezik bevezetni a jelenségek megismerésére összpontosuló új oktatási rendszert.