2024. április 26., péntek

Ünnepi köntösben Újvidék

Mézeskalácsházikó, fényfüggöny és Jégerdő

Évről évre gyarapszik az ünnepi lámpák és díszek száma a tartományi székvárosban. Újvidék több helyszínét idén a régi díszítés mellett új dekoráció ékesíti. Különféle karácsonyi motívumokat csodálhatunk meg a város utcáin: jégvirágok, csillagvarázsok, stilizált karácsonyfák, hóemberek, csillagszórók és sok apró lámpa jelzi az ünnepek közeledtét.

Az ajándékdobozok csinos díszei a városnak (Dávid Csilla felvétele)

Az ajándékdobozok csinos díszei a városnak (Dávid Csilla felvétele)

A városháza fényfüggönye

A városháza fényfüggönye

Világító mézeskalácsházikó

Világító mézeskalácsházikó

A város címeréből a madár is felkerült a díszek közé

A város címeréből a madár is felkerült a díszek közé

Igaz, hogy hó nincs, de világító hóemberek vannak

Igaz, hogy hó nincs, de világító hóemberek vannak

Az ünnepi dekoráció a város tulajdonát képezi

Az ünnepi dekoráció a város tulajdonát képezi

Idén is számottevő összeget irányzott elő a város az ünnepi dekorációra. Egyes adatok szerint a városi költségvetésből 20 millió dinárt fordítottak erre a célra, így több tér és utca kapott ünnepi kivilágítást mint az előző években. Tavaly 15 millió dinárt költött a város az ünnepi díszekre.

Idén is a Stan közvállalat dolgozói végezték el a díszítést. Igen korán, még október folyamán felkerültek a város különböző pontjain az előző években megvásárolt készlet darabjai. Az új dekorációs elemek beszerzését a Városépítési Intézet végezte. Az izzósorok és füzérek egyébként a város tulajdonában vannak, a legtöbbet még 2004-ben vásárolták meg.

Az évek során azonban néhány dísznek lába kelt a város központjából.

Az idei beszerzési pályázatban részletes leírás szerepelt az újonnan vásárolt díszekkel kapcsolatos követelményekről, vagyis a Blachere Illumination és az Ido Light gyártók dekorációs termékeit részesítették előnyben. Így a pályázati dokumentációban a beszerzőnek például egy ,, TL248W’' katalógusszámmal ellátott fénytestet kellett biztosítania, és a díszelemek súlya is meg volt határozva.

Idén új kinézetet kapott a Mihajlo Pupin sugárút, ahol a lámpaoszlopok most kék és ezüst színben pompáznak. A város központjában lévő Köztársaság téren is újabb díszkivilágítás és dekorációs elemek emelik az ünnepi hangulatot. A gyerekek kedvence a különféle lámpácskákkal ékesített tarka mézeskalács házikó, amelybe nagy kíváncsisággal lépnek be, nem csupán a legkisebbek, hanem velük együtt a felnőttek is. Szemmel láthatóan elnyerték a polgárok tetszését az óriási méretű ajándékdobozok és a különböző formájú és díszítésű műkarácsonyfák és színpompás hóemberek. Amint besötétedik, a városban sétálók ,,selfikészítőkké” változnak át. Fiatalok és idősek egyaránt előszeretettel készítenek fotókat a város főtere melletti ünnepi díszlet elé állva. Hiszen a Mária neve templom mellett elterülő füves terület az ünnepi díszkészlet és pompa felvonultatásának a legfőbb helyszínét képezi minden évben.

A Péterváradra vezető Szivárvány híd bejáratánál szintén újabb ünnepi fények tűnnek fel. A péterváradi Belgrád utcában, és a várban is újonnan vásárolt dekorációkat, lámpákat és háromdimenziós díszeket sorakoztattak fel. A háromdimenziós figurák és objektumok Európa más városaiban is egyre nagyobb teret hódítanak, így Újvidéken sem maradhattak ki a felhozatalból.

A Felszabadulás sugárutat LED lámpácskák öltöztetik ünnepi köntösbe. Itt az út melletti fákra rakták fel a díszvilágítást. A Duna parkban a minap elhaladva lettem figyelmes arra, miként díszítik a fák kopár ágait. Két, alaposan felszerelkezett munkás hegymászóruhában végezte a műveletet. Egyikük a magasban igazította rá a faágakra a zsinórokat, a társa pedig lentről irányította őt abban – látszólag szimmetriára törekedve –, hogy jobbra vagy balra kerüljön több égőcske.

Új dekoráció fénylik a Zmaj Jovina sétányon és a Zsidó utcában is. Az egész sétány fölött elterülő fényfüggöny valóban eléri célját, de a Duna utca végén a fénylő felhő alá állva kezdődik ám a valódi varázslat, mert a parkban lévő bokrok és fák teljes fényáradatban úsznak. Hiszen itt kapott helyet immár harmadik alkalommal a Jégerdő, amelynek központi eleme az 1300 négyzetméteres korcsolyapálya, és szintén díszkivilágításban pompázik.

A Tanurdžić-palotára, vagyis a katedrálissal szemben lévő, hatalmas, többemeletes épülettömbre LED lámpákból álló láncsor jutott. A városháza épületére felkerült a fénylő kilences szám a 2019 felirathoz. A sétányon és itt is látható a város jelképe, vagyis az a stilizált galamb, amelyeket lámpaköntösbe bújtattak az ünnepekre. De vannak itt még több színben fénylő télapók és hópelyhek is.

Az izzó, villódzó fények és világító szerkezet közepette a különféle boltok is igyekeznek egymással versenybe szállni. Ezért sötétedés után az üzleteket is elönti a fényözön, de még az utcai árusok is kihasználják a lehetőséget, hogy csalogatóbbá tegyék termékeiket – főként a legkisebbek számára – néhány fénylő léggömbbel, harsányan villogó játékkal.

Nyitókép: A városháza fényfüggönye