2024. április 26., péntek

Bácskossuthfalva ösztöndíja

Az idén kilencen jogosultak a támogatásra

A 2018/2019-es tanévben is támogatja Bácskossuthfalva helyi közössége a helybeli felsőfokú hallgatókat. A pályázati eredményekkel kapcsolatban Seffer Attila, a falu tanácselnöke nyilatkozott.

– Az ösztöndíjra azok pályázhatnak hagyományosan, akik elsőéves főiskolások, vagy egyetemisták, mester vagy doktori tanulmányaik első évét kezdik meg bel- vagy külföldön. Ezúttal 9 kérvény érkezett hozzánk, és az ösztöndíj-odaítélő bizottság az ezügyben összehívott gyűlésén mind a 9 ifjú jogosultságát jóváhagyta. Szerettük volna, ha össze tudunk hozni egy ünnepélyes aláírást, de sajnos egyszerűen nem tudtunk mindenkivel egyeztetni egy közös időpontot, ezért az aláírást minden érintett meg tudta ejteni egyénileg a helyi irodában – mondta el a tanácselnök, aki rámutatott arra is, hogy a támogatási szerződés aláírásával a szülő vagy gyám egyfajta kezességet is vállal az egyetemistával szemben.

– Azzal, hogy a szülőt kezességre kértük, talán nagyobb nyomatékkal tudjuk arra sarkallni a fiatalt, hogy ne adja fel a tanulmányait. Igazából arra nem lehetünk hatással, hogy a későbbiekben ne hagyjon fel az iskolával, de addig az egy évig, amíg a falu támogatását felveszi, kötelezzük a tanulásra. Abban az esetben, ha mégis valamilyen oknál fogva elakad az egyetemmel, főiskolával, akkor az addig folyósított összeget vissza kell fizetnie Bácskossuthfalvának – mutatott rá Seffer Attila, akitől megtudtuk azt is, hogy az idén nem változott az ösztöndíj nagysága.

– Az ösztöndíj összege továbbra is havi 5000 dinár, és 10 havi részletet folyósítunk a hallgatóknak. A támogatást a helyi járulék megvalósulásának függvényében kapják kézhez a tanulók. Múlt évben csupán 5 felsőfokú ösztöndíjasunk volt, az idén ez a 9 hallgató – ismerve a jelen körülményeket – szépnek mondható szám – mondta el a tanácselnök, aki hozzá tette azt is, hogy a falu támogatásának a feltétele évről évre, hogy a hallgató legalább öt éve Bácskossuthfalva lakosa, illetve Szerbia állampolgára legyen.

Bácskossuthfalva ösztöndíjas diákjainak júliustól augusztusig, 90 órás könnyebb közhasznú munka formájában lesz alkalmuk segíteni: a település központjának virágoskertjeit szépíthetik, besegíthetnek a Rekreációs Központ körüli teendőkbe, vagy a park padjai újrafestésével járulhatnak hozzá szülőfalujuk szépítéséhez.