2024. április 26., péntek

Szórta a lisztet a Luca

Dr. Silling Léda tartott előadást a néphagyományokról a VM4K-ban

Érdekfeszítő, izgalmas előadásra került sor Szabadkán, csütörtökön Luca napján, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, ahol dr. Silling Léda néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja beszélt a Luca-napról és az ahhoz kötődő számos babonáról. Silling Léda sok kellékkel érkezett, néhány szokást ő maga is prezentált, ezeket a gyerekek és a felnőttek érdeklődve figyelték. Közben jött Luca is és mindenkit jól megszórt liszttel. Nem maradt el a Luca pogácsa sem, ajándékba pedig karácsonyig növő búzát kaptak az érdeklődők.

Dr. Silling Léda a kíváncsiskodó gyerekek társaságában

Dr. Silling Léda a kíváncsiskodó gyerekek társaságában

Az előadás során dr. Silling Léda beszélt arról is, hogy honnan ered a Luca-nap, ki is volt valójában Luca, azaz Szent Lúcia és milyen szokások kötődnek ehhez a naphoz:

– A Luca-nap a karácsonyi ünnepkör középpontja. A naptárreformig ezen a napon volt a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Már maga ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ártó szellemek napja legyen. Miklós napját követi a Luca, és akárcsak a Mikulás a Luca is hoz egy kis ajándékot, épp csak szerényebben. Luca nemcsak ajándékoz, hanem figyelmeztet is, hogy rendbe kell tenni a házat, ezért szórja a lisztet. A skandináv országokban a gyerekek fehérbe öltöznek és a fényt jelképezve gyertyás koronát tesznek a fejükre. A mi hagyományaink szerint ez dologtiltó nap. Ezen napon nem szabad szőni, fonni, varrni, mert ha ezt tették, akkor nem tojtak a tyúkok. Pont azért, hogy sok tojás legyen a háznál, szokás volt a Luca-napi kántálás vagy kotyolás is. Mivel ilyenkor szabadon jár a gonosz, a boszorkány, ellene fokhagymával védekeztek, beledugták a kulcslyukba, hogy a rossz kívül maradjon. A Luca-nap jellegzetessége az Luca-szék is. Egyetlen épen maradt Luca-szék maradt meg a magyar nyelvterületen, a Néprajzi Múzeumban őrzik. A Luca-széket kilenc fajta fából kell készíteni. Ilyenkor készül a Luca-pogácsa is. Ezekbe egy pénzdarabot tesznek, aki pedig ráharap, az bőségre számíthat a jövő évben. Ekkor kell elkezdeni növeszteni a Luca-búzát is, ezzel egyébként a következő év termését próbálták megjövendölni, de Luca-napján a halált, a szerelmet és az időjárást is megjósolták. Vajdaságban minden bizonnyal egyetlen Szent Lúcia ábrázolás van, amely a nemesmiliticsi templomban található. Luca Olaszországban született, Szicília szigetén Siracusában. Szüzességi fogadalmat tett, amit a jegyese nem tudott elviselni és bíróság elé állíttatta. Lucát kínozták és vértanúhalált halt. Egyik verzió szerint a kínzói vájták ki a szemeit, a másik szerint ő maga tette ezt, mert a kérője azt mondta, hogy teljesen elbűvölik. A szemek csodálatos módon visszanőttek. Lúcia egyebek közt a szembetegségben szenvedők és vakok védőszentje, gyakran ábrázolják úgy, hogy a kezében tartja a szemeit – tudtuk meg egyebek közt dr. Silling Lédától.