2024. április 26., péntek

A Szerbiában élő kettős állampolgárok is szavazhatnak

Az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok már májusban részt vehetnek az EP-választáson

A Magyar Országgyűlés tegnapi döntésével a parlament megteremtette az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az európai parlamenti választásokon. Ez az jelenti, hogy a Szerbiában élő, magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok már részt vehetnek a májusi európai parlamenti választáson. A törvénymódosítás elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának az igen szavazatára volt szükség.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A jelöltként indulás joga továbbra is csak a Magyarországon élő magyar és uniós állampolgárokat illeti meg.

Az EU hivatalos lapjában júliusban hirdették ki az EP-választójogi okmányt módosító határozatot, arra ösztönözve a tagállamokat, hogy az EU-s lakhellyel nem rendelkező állampolgáraiknak is teremtsék meg a lehetőséget az EP-szavazásra. Erre a felszólításra reagált a Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes által októberben benyújtott, a választásokkal kapcsolatos törvénymódosítás, amelyet tegnap 130 igen szavazattal fogadtak el a képviselők.

A változtatás biztosítja a szavazás jogát a harmadik országban élő magyar állampolgárok, valamint – az általános választójog elvének megfelelően – a Magyarországon élő, de lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára. A módosítás, mivel a Kárpát-medencében a romániai, a szlovákiai, a horvátországi, a szlovéniai és az ausztriai magyarok uniós lakóhellyel rendelkeznek, elsősorban a szerbiai és az ukrajnai külhoni magyarokat, valamint a tengerentúliakat érinti.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adatai szerint Szerbiából 65 305 magyar állampolgár kérte a felvételét a választási névjegyzékbe, közülük eddig kérelmük pozitív elbírálása után 56 274 itt élő külhoni magyar kapta meg a szavazati jogot. Az áprilisi magyarországi parlamenti választáson Szerbiából 36 163 érvényes szavazat érkezett be az NVI-hez.