2024. április 26., péntek
STRASBOURGI LÖVÖLDÖZÉS

Égen-földön keresik a gyilkost

Továbbra is nagy erőkkel keresik a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattot, aki kedden este Strasbourg központjában, egy karácsonyi vásár közelében tüzet nyitott a járókelőkre.

A lövöldözésben hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia belügyminisztérium szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt. Chekattnsak komoly dossziéja volt, már korábban bűncselekményeket követett el Németországban és Franciaországban.

Németországban lopás miatt ítélték el. Büntetésének letöltése után, tavaly februárban visszatoloncolták hazájába, és kitiltották Németországból. A német rendőrség közölte, hogy Chekatt mellett egyik testvérét, Sami Chekattot is keresik.

A lövöldözés miatt megerősítették a német–francia határ ellenőrzését. Eleonore Petermann, a német belügyminisztérium szóvivője azt is közölte, hogy a karácsonyi vásárok fenyegetettségi szintje nem változott, nincs ok arra, hogy az emberek a biztonság miatti aggodalomból elkerüljék ezeket a rendezvényeket.

Megerősítették a német–francia határ ellenőrzését. Valamennyi járművet megállítanak és alaposan átvizsgálnak (fotó: AP/Beta)

Megerősítették a német–francia határ ellenőrzését. Valamennyi járművet megállítanak és alaposan átvizsgálnak (fotó: AP/Beta)

Az ellenőrzést elsősorban a Strasbourggal szomszédos Kehl térségében erősítették meg, három átkelőnél valamennyi járművet megállítanak a rendőrség gépkarabéllyal felszerelt, golyóálló mellényt viselő tagjai. Az úgynevezett mélységi, a határtól számított 30 kilométeres övezetben végzett ellenőrzés is intenzívebb a szokottnál. A rendőri jelenlét a Strasbourggal határos Baden-Württemberg tartomány mellett Saar-vidék és Rajna-vidék Pfalz tartományban is erőteljesebb.

Párizsi főügyész: Alláhu akbart kiáltott

Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbart (Allah hatalmas) kiáltott – közölte tegnap a párizsi főügyész. „Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Alláhu akbar, a terrorelhárítás lép akcióba” – mondta Rémy Heitz.

A főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsebesült, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a karját érte lövés, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt mondta, hogy katonákra lőtt.

Chekattnál a támadáskor pisztoly és kés volt. Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó. Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő egyik testvére önként jelentkezett a rendőrségen.

A rendőrség kedd reggeli házkutatása során egy gránátot, egy gépfegyvert és négy kést talált Cherif Chekatt lakásán és amiatt őrizetbe akarták venni.

Együttérzésüket fejezték ki...

...az európai uniós intézmények vezetői, akik az Európai Parlament (EP) plenáris ülése miatt vannak Strasbourgban, Antonio Tajani, EP-elnök hangsúlyozta, az „Európai Parlamentet nem fogja megfélemlíteni sem terrorista, sem bűncselekmény”. Hangsúlyozta, hogy a parlament tovább fog dolgozni a szabadságért, a demokráciáért, valamint a terrorista erőszak elleni harc erősítése érdekében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke együttérzését fejezte ki az áldozatok és a sérültek hozzátartozóival. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, Strasbourg az európai béke és demokrácia szimbóluma. „Azon értékeké, amelyeket mindenkor védelmezünk” – mondta Juncker.

Charles Michel belga miniszterelnök közösségi oldalra feltöltött üzenetében támogatásáról biztosította Franciaországot – mint fogalmazott: „a gyávaság és a borzalom” újabb csapásakor.

Thorbjørn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában kijelentette, Strasbourg városa soha sem fogja hagyni, hogy a terroristák vegyék át az uralmat utcái, terei és piacai felett. A kedd esti gyilkosság fájdalommal emlékeztetett arra, hogy a terrorizmus fenyegetése továbbra is jelen van Európában, támadások bármikor megtörténhetnek. „Elszántnak és határozottnak kell lennünk a terrorizmus és a terrorizmus okai elleni küzdelemben. Az Európa Tanács radikalizálódás és a szélsőségesség elleni küzdelem érdekében végzett munkája fontosabb, mint valaha” – fogalmazott a főtitkár.