2024. április 26., péntek

Kupakokért gyógyászati segédeszközök

Telepi nyomdarészlegünk udvarán tegnap a Kupakkal a rokkantakért (Čep za hendikep) szervezet illetékese átvette kollégáinktól azokat a 12 zsákba csomagolt kupakokat, amelyeket nagyjából az elmúlt két évben gyűjtöttünk össze szervezetten, a Magyar Szó székházában. Galambos Tibor kollégánk vállalatunk nevében köszönő oklevelet vehetett át.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A PET-palackok kupakjait az utóbbi években számos helyen gyűjtik szervezetten, ilyen módon „rákényszerítve” a fogyasztókat arra, hogy használat, azaz kiürítés után a palackról lecsavarják a kupakot. A lezárt PET-palack ugyanis veszélyes és alkalmatlan újrahasznosításra, ezért világszerte arra törekszenek a környezetvédők, hogy a palackok a recikláló üzemekbe már kupak nélkül kerüljenek. A kupakok is újrahasznosíthatók, de ezek másmilyen anyagból készülnek, mint a palack.

A Magyar Szó dolgozói és mindazok, akik csatlakoztak akciónkhoz, az említett időszakban 70 kilónyi kupakot gyűjtöttek össze. A recikláló üzem által kifizetett pénzből a cégünkkel együttműködő emberbaráti szervezet ortopédiai segédeszközöket, kerekes székeket és hasonló felszerelést vásárol a rászorulóknak.

Vállalatunk úgy az ISO 9001-es, minőségirányító rendszerszabványnak, mint az ISO 14001-es jelzésű, a környezetvédelmi szempontokat a munkafolyamatba integráló szabványnak a birtokosa, így természetes, hogy a kupakgyűjtésbe nemcsak emberbaráti elképzeléssel vágtunk bele, hanem annak ökológiai vonatkozására is odafigyeltünk. Az akciót természetesen folytatjuk, nemcsak cégünk dolgozóinak hozzájárulására, hanem szomszédaink és polgártársaink még szélesebb körű támogatására is számítunk: a kupakok átadhatók vállalatunk Vojvoda Mišić utca 1. alatti székházában, akárcsak a Laza Nančić utcai nyomdarészlegünkben. Az eddigi együttműködést mindenkinek megköszönjük!