2024. április 26., péntek

Nyomozó járt a kispiaci iskolában

A diákok a közösségi oldalak buktatóiról szóló interaktív társasjátékban vehettek részt

A Facebook által rejtett veszélyekről beszélgetett Oláh Tamás, a Gondolat-Jel Társulat vezetője kedden az általános iskola hetedikes és nyolcadikos diákjaival.

A NETikett2 projekt keretén belül a községbeli általános iskolákat járják körbe, hogy a tanulókkal elbeszélgetve felhívják a figyelmet az internet, azon belül is a Facebook nem megfelelő használatának kockázataira.

Oláh Tamás a nyomozó szerepébe bújt, és úgy próbáltak közös erővel felderíteni egy rejtélyes ügyet, amely valójában megtörtént eseményeken alapul. Néhány éve egy amerikai kislány tárulkozott ki egy idegen előtt az interneten úgy, hogy magáról olyan képeket küldött az ismeretlennek, amelyeket nem szívesen látott volna viszont sehol, mégis ez történt. A képek bejárták a fél világot, és mivel a kislány nem tudta elviselni ezt a szégyent, öngyilkos lett. Ezt a történetszálat göngyölítették fel az előadó, színész segítségével. A fiatalok nagy érdeklődéssel figyeltek, lelkesen bogozták ki a szálakat, és érdekes módon a kommunikáció sem esett nehezükre, közben pedig furfangos módon az is beléjük rögződött, mire kell figyelniük. Például arra, hogy az adatainkat, képeinket nem kell nyilvánossá tenni, az idegenekkel való kapcsolatfelvétel esetében pedig igen körültekintően kell eljárni.

– Interaktív előadásunkban a gyerekek vannak segítségünkre egy olyan ügyben, amelyet még nem látunk át tisztán. Az online zaklatással átitatott történetet a diákokkal együtt elemezzük, ezáltal szépen lassan át tudunk térni az ő internethasználatukra, felhívva a figyelmet arra, hogy már ilyen fiatal korban is mennyi visszássága van a netes jelenlétnek. A projektet középiskolásokkal kezdtük, a fiatalabbakkal folytatjuk, de összességében elmondható, hogy nagyon jó fogadtatásra lelt. A fiatalok meglepően kitárulkozóak, nem igazán gondolnak bele, hogy miket osztanak meg egymással és a nagyvilággal, de azért természetesen vannak köztük olyanok is, akik körültekintőek. Egy szülő számára gyakran a szürke zónában marad az, hogy mit csinál egy gyermek az online térben, éppen ezért tovább dolgozunk ezen a projekten, amelyet Borbély Évával készítettünk, szeretnénk elvinni más irányba is, olyan aspektusokat is megvizsgálva, amelyek eddig kívül maradtak akár a közbeszéden, akár a gyerekek perspektíváján – hangsúlyozta Oláh Tamás, aki kifejtette, beszélgetés közben úgy próbálnak meg utakat mutatni a diákok számára, hogy nemcsak tiltótáblákat helyeznek eléjük, hanem lehetséges megoldásokat is kínálnak. Mint mondta, rendkívül érdekes számukra is, hogy már a gyermekek is átlátnak bizonyos utakat, felismerik a veszélyeket, még akkor is, ha olykor a saját bőrükön kell azokat megtapasztalniuk.

A NETikett című projektet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány támogatásának köszönhetően immár második alkalommal valósítja meg a Generáció Civil Szervezet, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája és a Gondolat-Jel Társulat.