2024. április 26., péntek

Nem győzhet az apátia

A kúlai VMSZ a haladókkal közös listán indul a helyhatósági választásokon – Magabiztosak a lista győzelmét illetően

Kúla községben, a kényszerigazgatás feloldása érdekében, vasárnap helyhatósági választások lesznek, a polgárok arról döntenek, ki irányítsa az önkormányzatot – jó esetben –  a következő négy évben. Az előző polgármester lemondott, újat nem nevezett ki a képviselő-testület, a szerb kormány így a törvényes megoldással összhangban bevezette a kényszerigazgatást. Valka Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti vezetőjét és helyi jelöltjét kérdeztük a választás kapcsán.

Valka Károly (Fotó: Ótos András)

Valka Károly (Fotó: Ótos András)

– Nyolc lista indul. Meglepő, hogy ennyien jelentkeztek. A Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei a Mert szeretjük Kúlát listán szerepelnek, a Szerb Haladó Párttal koalícióban.

Más listákon vannak-e magyar jelöltek? Milyen a mezőny?

– Mondhatjuk, hogy szinte nincsenek. Egy-két jelöltről tudok, akik viszont olyan helyzetben vannak, hogy nem lesz döntéshozási lehetőségük. Máskor is volt már ez így, voltak, akik mellüket verdesve síkraszálltak a magyar érdekekért, aztán végül mégis egyedül mi maradtunk a magyar érdekek képviseletében.

Most a haladókkal egy listán indulnak. Miért?

– A VMSZ önállóan szokott indulni. Most viszont úgy értékeltük a helyzetet, hogy nem ez az észszerű megoldás. Előrehozott választásról beszélünk, ha általános szavazás lenne, akkor nem lenne kérdés az, hogy egyedül vágjunk bele. Az elmúlt időszakban két mandátumunk volt. Közben lezajlottak a magyar nemzeti tanácsi választások, melyen bizonyítottuk a támogatottságunkat. Most talán nagyobb a nyomás. Úgy véljük, a szerb nemzetiségűek nagyobb számban mennek majd ki szavazni. Jobb megoldásnak tartottuk azt, ha együtt indulunk a haladó párttal, ők pedig különösen szerették volna, ha ezt valóban megtesszük. Kétségkívül egy próba is ez az előttünk álló időszakra vonatkozóan. Az elmúlt két és fél év együttes kormányzása azonban számos eredményt hozott Kúlának, Kúla magyarságának is. Ez is egy érv volt amellett, hogy együtt induljunk.

Megállapodtak előre abban, mennyi mandátum illeti majd meg a VMSZ-t?

– Beszéltünk róla: kevesebb nem lesz, mint eddig, Kúla magyarsága nem veszíthet semmit, lehet, hogy még nyer is. Fontos, hogy ott legyünk a végrehajtó hatalomban.

Melyek az elmúlt két és fél év említett eredményei?

– A kúlai és a verbászi szennyvízlevezető csatorna kiépítése mindenképp ezek közé sorolható, mintegy ötmillió euróba került, hamarosan befejeződik. Kúlán és Cservenkán száz százalékban megoldódik a szennyvízlevezetés, a szennyvíz innen eljut a verbászi tisztítóba. Egyrészt a környezet szempontjából fontos előrelépés ez, másrészt a Ferenc-csatorna felújításánál is ez számít az első fontos lépésnek. Fontos volt az egészségház új részlegének az átadása is, de munkahelyeket is teremtettünk. Három vállalat létesült, facsemete-nevelő holland cég nyitotta meg a kapuit másfél éve, egy hónapja olasz alsóneműgyár nyílt, folyamatban van egy szintén olasz cipőgyár megnyitása. A három cég nagyjából hat-hétszáz munkást foglalkoztat majd. Egy német autóalkatrész-gyár is érkezik jövőre, még háromszáz munkásra lesz szükség, ez a munka már összetettebb, a fizetés is magasabb lesz. Jó eredmények és jelek ezek a jövő szempontjából is.

A magyar oktatás megőrzéséért tudtak tenni valamit?

– Kúlán van egyedül magyar oktatás Gombostól Bajsáig, Szenttamástól Zomborig. Az utaztatást négy-öt éve sikeresen megoldjuk, jönnek tanulók Szivácról, Veprődről, Verbászról is. Az osztályok létszáma így nagyobb. Nem mondhatjuk, hogy növekszik a tanulók száma, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne fogyatkozzon tovább a létszám.

Milyen volt a helyi kampány?

– Ami a VMSZ-t illeti, mi mindent elmondtunk a választóknak már a nemzeti tanácsi választások kampányában, voltaképpen akkor kampányoltunk igazán. Most azt próbáltuk még a polgároknak elmagyarázni, miért indultunk egy listán a haladó párttal, meg akartuk győzni az embereket, hogy most is menjenek ki szavazni, mert szükségünk van a támogatásra ugyanúgy, ahogyan a korábbi megmérettetésen.

Meglátása szerint az SZHPVMSZ lista egyedül megszerzi majd a többséget, vagy koalíciós partnerekre is szükségük lesz a választás után?

– Én biztos vagyok benne, hogy megszerezzük. Egyedül a választási részvétel aggaszt kicsit, az emberek egy részének már nincs kedve voksolni, eluralkodott az apátia, „megint szavazás”, mondják sokan. Igaz, hogy Kúla a mögöttünk álló években a szavazásokról volt ismert, ez már a harmadik kényszerigazgatás, előrehozott választások is voltak. Nem sokat tudunk ez ellen tenni. Ilyen a demokrácia, és ha nem megyünk ki, akkor más dönt helyettünk.

Ismeretes már a polgármester-jelölt személye?

– Nem tudni még ki lesz az, a Szerb Haladó Párt határozza majd meg a személyt, ez azonban az eddig elhangzottak alapján csak a választás után történik meg. A lényeg végül is az, hogy a párt elképzeléseit vigye tovább, folytassa a megkezdett munkát, együttműködjön velünk is, ahogyan az az eddigiekben történt.