2024. április 26., péntek

Parkolóhiány a Limánon

A Limán városrész és az egyetemváros területrendezési tervéről szóló nyilvános vita alaposan felborzolta a kedélyeket, a területrendezési bizottság legutóbbi ülésén is ez volt a fő téma.

Több parkolóra lenne szükség a Limánokon, a Népfront utcában a meglévő parkolók helyén terveznek garázst építeni (Ótos András felvétele)

Több parkolóra lenne szükség a Limánokon, a Népfront utcában a meglévő parkolók helyén terveznek garázst építeni (Ótos András felvétele)

A szóban forgó területrendezési tervet az Urbanizam közvállalat készítette, a nyilvános vita alatt több mint 5000 kifogás érkezett a város címére. A polgároknak nem tetszik az az ötlet, hogy nyilvános garázsokat és óvodákat építsenek a Limán városnegyedben.

Dušan Miladinović, az Urbanizam igazgatója elmondta a Dnevnik napilapnak, hogy meglepődve fogadta a polgárok elégedetlenségét, mert a közvállalat azért dolgozta ki ezt a tervet, hogy a Limán városnegyedben ne okozzon több gondot a parkolók hiánya.

– A szakértők egyöntetű véleménye, hogy a Limánokon több mint 1800 parkoló hiányzik, jelenleg 8651, a lakók által regisztrált járművet kellene parkolni ebben a városrészben. Ha számba vesszük a hivatali gépjárműveket is, akkor további 500 parkolóhelyre lenne szükség, a környéken dolgozók meg az egyetemisták autói további helyet igényelnek. Összegezve: csaknem 5000 parkolóra lenne szükség ezekben a lakónegyedekben. Nagyjából akkora területről van szó, mint a Limáni park területe, azaz 12,7 hektárról. Napközben túlzsúfolt a környék, autókat látunk a járdákon, zöld felületeken, bekötőutak szélén… – magyarázta Miladinović.

A Limánok és az egyetemváros területrendezési tervének az elfogadása meglehetősen nehezen folyik, mert a polgárok rengeteg megjegyzést tettek a közvita idején, de az Urbanizam igazgatója szerint a kifogások sok esetben megalapozatlanok.

– A közvita idején beérkezett több mint 5000 megjegyzést ennél kb. ötször kevesebb polgár írta alá. A területrendezési tervre vonatkozó kifogások nagy része megalapozatlan, folyamatosan azt hangoztatják, hogy a parkolók zöld felületeken épülnek majd, ami nem igaz. Nyilvánvaló, hogy sokan nem szeretnék, ha épületük előtt egy óvoda épülne. A közvállalat ugyanazoktól a polgároktól, akik ellenzik az óvodák építését olyan kérelmeket kapott, hogy jó lenne parkolót építeni épületük előtt, méghozzá a zöld felületeken. Ez szerintem nincs rendjén, hogyan lehetséges az, hogy egyes polgárok szívesen látnának parkolóhelyeket a zöld felületeken, a garázst viszont ellenzik. A szóban forgó területek a Népfront utca, a Balzac utca és a Dragiša Brašovan utca környékét érintik. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a reggeli és a kora délutáni órákban mekkora problémákat okoznak a forgalomban azok a szülők, akik az óvodák előtt, az úttest szélső sávjában parkolnak le amikor a gyermekeket viszik és hozzák haza. Ez elfogadhatatlan, és veszélyes – mondta az Urbanizam igazgatója. Hozzátette: az érintett városrészekben öt nyilvános garázs megépítését tervezték, hármat a most is működő parkolók helyén, egyet a Közgazdasági Egyetemnél, és egyet az Ivo Andrić utcai körforgalomnál.

A polgárok legfőbb kifogása a garázsok ellen az volt, attól tartanak, hogy megnövekszik majd a légszennyezettség. Miladinović szerint azonban a gépjárművek csak addig szennyezik a levegőt, amíg keresik a parkolóhelyet, ha rendezett lesz a környék, akkor kevesebb időt töltenek a parkolóhely keresésére.