2024. április 26., péntek

Reformok és befektetések

Mladen Šarčević elégedett a kúlai oktatási intézmények színvonalával

Velibor Milojičić, a községi kényszerigazgatási szerv elnöke és Lendák Ferenc, az iskolaigazgatók aktívájának elnöke fogadta tegnap Mladen Šarčević oktatási minisztert és munkatársait Kúlán.

Kozma Lívia felvétele

Kozma Lívia felvétele

A miniszter találkozott Kúla község iskoláinak és óvodáinak igazgatóival, és kerekasztal-beszélgetésben személyes tájékozódott az oktatás színvonaláról a község területén. A miniszter megelégedettséggel hallgatta a község hét általános iskolájáról, négy szakközépiskolájáról és az azokban a közelmúltban végrehajtott befektetésekről szóló jelentést. 

– Azt lehet mondani, hogy a kúlai község területén minden oktatási intézmény épületében jelentős beruházásokat hajtottak végre, és az évek alatt felhalmozódott adósságokat is törlesztették, gondolva itt az útiköltségre és jubiláris juttatásokra, amelyeket most már napra pontosan utalják át a jogosultaknak. Több tíz milliós beruházásról beszélhetünk; ezek az eszközök pályázatok és állami szervek hozzájárulásából valósulhattak meg. Ahol kellett, nyílászárókat, tetőszerkezetet, vizesgócokat, fűtéssel kapcsolatos teendőket és problémákat oldottak meg – mondta Milojičić.

Az oktatási miniszter kitért az oktatási reformokra, a hatékonyságukra, de szó esett az oktatásügyben foglalkoztatottak bérezéséről és az oktatási központok létrehozásáról is, valamint a tervezett, egy váltásban folyó oktatás bevezetéséről, ami megteremthetné a feltételt, hogy az iskolákban a szabad időben értékesen és hasznosan különböző kreatív programokkal kössék le a diákok figyelmét. 

Elismerését fejezte ki, amiért a diákoknak ilyen körülményeket teremtenek és tudnak szavatolni magas szintű és minőségű oktatás mellett; mindennek megvalósítói pedig mindenekelőtt az intézményigazgatók és az odaadással dolgozó pedagógusok.

A munkamegbeszélés után a miniszter és kísérete ellátogatott Bácskeresztúrra, a Petro Kuzmjak Általános Iskolába és Gimnáziumba, majd Cservenkán a Vuk Karadžić Általános Iskolában tett látogatást.