2024. április 26., péntek

Balázs Attila átvette a Szirmai-díjat

Hétfőn este a temerini Művelődési Központ galériájában ünnepélyes keretek között átadták az idei évi, immár sorrendben 43. Szirmai Károly Irodalmi Díjat. Az irodalmár temerini születésű, de életét Verbászon töltötte. Az ő emlékére alapította a két község az elismerést 1975-ben. A díjat, amelyet kétévente ítélnek oda (egyik évben a magyar, a másikban a szerb nyelven megjelent két év legjobb novellakötetéért) a Bordás Győző, Csorba Béla és Faragó Kornélia összetételű bírálóbizottság döntése alapján Balázs Attila a Szökés a bolhacirkuszból című novellafüzér-kötetéért kapta.

Mint Bordás Győző, a Szirmai Károly Emlékbizottság elnöke elmondta: a zsűri egyhangúlag döntött. A zentai zEtna Kiadó gondozásában megjelent könyv történeteiben új változatokban tűnnek fel azok a groteszk beszédmódok és gunyoros fricskák, amelyek a szerző korábbi köteteiben is hangsúlyosak. A műfaji keveredés eszközeivel formált történetek valójában egy mesenovella-füzér darabjai, sajátos „bolhaperspektívából” elmesélve, a sodródó kisember világról, létről, történelemről és mitológiáról alkotott, zűrzavaros és groteszk narratívájába ágyazva.

A döntést Faragó Kornélia, a bizottság elnöke indokolta meg. E szerint Balázs Attila karakteres prózai beszédmódja, híres mesélőkedve új műfajt talált magának; a mesenovella, vagy inkább a novellisztikus mese paródiaciklusba rendezett műfajt. A szerző nagyvonalúan bánik az örökség mozzanataival, működésbe hozza az ismerős mesetémákat, fordulatokat, motívumokat: vándorlás, kaland, három kívánság, szabadulás csodája stb., és újakat is létesít. Sajátszerű meseváltozataiban szétszed és összekever, játékba vonja a nyelvi kultúra változatos lehetőségeit, érdekes fordulatokat, szólásokat, közmondásokat épít be, természetesen a maga szükségleteihez idomítva, mondta többek között értékelésében a bírálóbizottság elnöke.

Az író munkásságának méltatását követően került sor az oklevélből, aranyéremből és pénzösszegből álló díj átadására. Balázs Attila megköszönte a díjat, miközben elmondott egy megálmodott mesét is, majd egy Szirmai Károly-novellarészlet hangzott el. A díjazott novelláskötetéből magyar és szerb nyelven is felolvastak.

Az est keretében megnyitották a sziváci születésű Svetislav Šljukić festő képeinek kiállítását, közreműködött a helyi citerazenekar.