2024. április 26., péntek

Továbbra is sok a pórul járt munkás

Szerbia és Szlovákia továbbra is a visszaélések megfékezésén fáradozik – Pozsony sem örül a koszovói hadseregnek

Továbbra is gyakran előfordul, hogy az ügynökségek közvetítésével Szlovákiába irányított szerbiai munkásokat becsapják, a közvetítők nem tartják be az aláírt szerződéseket, a foglalkoztatottak nem kapják meg a bérüket, vagy nem a szerződésnek megfelelő viszonyok között kell munkába állniuk. A visszaélések megfékezése érdekében a két ország foglalkoztatási minisztériuma tavaly már aláírt egy együttműködési szerződést, a munkások megpróbáltatásai azonban nem értek véget.

A szlovák és a szerb kormányfő elvonul a díszgárda előtt (Fotó: Beta)

A szlovák és a szerb kormányfő elvonul a díszgárda előtt (Fotó: Beta)

Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök ma Pozsonyban többek között erről is tárgyalt szlovák hivatalbeli kollégájával, Peter Pellegrinivel. Brnabić közölte, ellenőrizni fogja a foglalkoztatási minisztériumban és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban, mit lehetne még tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg hasonló kellemetlenségek. Előfordul, hogy az ügynökségek mulasztásai következtében dokumentumok nélkül dolgoznak szerbiai munkások Szlovákiában, a felügyelőségek jönnek rá a visszaélésekre – ecsetelte. Köszönetet mondott vendéglátójának azért, hogy a hatóságok megfelelő bánásmódban részesítik azokat a szerb állampolgárokat is, akik – mint olykor kiderül – illegálisan dolgoznak Szlovákiában.

A szerb kormányfő arra emlékeztetett, hogy a hazai gazdaság eredményei egyre jobbak, a munkanélküliség 11,3 százalékra esett vissza, hozzátette azonban, hogy a növekedés folytatásához politikai egyensúlyra van szükség, csak akkor valósul meg a szerb állam célja, hogy polgárainak ne kelljen a továbbiakban külföldön munkát keresni. A politikai stabilitás a leglényegesebb előfeltétele annak, hogy további jelentős külföldi beruházások érkezzenek Szerbiába, hogy még több munkahely nyíljon. Brnabić úgy fogalmazott, hogy Szlovákia álláspontjának is nagy hatása van az EU Koszovóval kapcsolatos, semlegesnek mondható véleményére, melynek köszönhetően Pristina számára is a dialógus folytatása az érdek, az, hogy tartós megállapodásra jusson Belgráddal, s élhetőbb körülményeket teremtsen az albánok és a szerbek számára is.

Szerbia készen áll arra, hogy visszafizesse az államközi pénzforgalomból eredő hátramaradt úgynevezett klíring tartozását Szlovákiának, a közeljövőben Belgrádban írják majd alá a vonatkozó szerződést – közölte Brnabić. Tegnap Csehországgal is megállapodott az ország abban, hogy egy részletben visszafizet 9,8 millió eurót, 32,8 milliót pedig Csehország ír majd le úgy, hogy szerbiai fejlesztési támogatásnak minősíti az összeget.

A mai bilaterális megbeszélésen kiderült az is, hogy Szlovákia ellenzi a koszovói hadsereg december 14-ére ígért felállítását.