2024. április 26., péntek

Nagy Imre nyomában

Vajdasági magyar diákok budapesti tanulmányi kirándulása
Fodor Fanni Nagy Imre életéről mesél a diákoknak

Fodor Fanni Nagy Imre életéről mesél a diákoknak

November végén az ’56-os Műhely Civilszervezet Nagy Imre és kora címmel szervezett történelmi vetélkedőt középiskolásoknak. A versenyen részt vevő diákok felkészítő tanáraikkal együtt szombaton tanulmányi kiránduláson vehettek részt Budapesten, ahol olyan emlékhelyeket kerestek fel, amelyek Nagy Imréhez, az 1956-os forradalom miniszterelnökéhez kapcsolódnak. A kirándulást Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke, a NIT országos elnökségének tagja szervezte.

A csoportot szállító autóbusz Szabadkáról indult a kora reggeli órákban. A budapesti kirándulás első állomása az Orsó utcában található Nagy Imre Emlékház volt. Ebben az épületben élt és dolgozott Nagy Imre 1949-től egészen 1956. november 4-éig. A csoportot Fodor Fanni, az emlékház történész-muzeológusa fogadta, és interaktív feladatokon keresztül ismertette meg a vajdasági látogatókkal a mártír miniszterelnök életét, archív felvételek segítségével mutatta be az 1989-es újratemetés körülményeit, majd megtekintették Nagy Imre egykori dolgozószobáját.

Nagy Imre bőröndje az Emlékházban

Nagy Imre bőröndje az Emlékházban

Fodor Fanni röviden lapunknak is bemutatta az emlékházat, valamint felhívta a figyelmünket egy emléktárgyra azokhoz a napokhoz kötődően, melyeket Nagy Imre a jugoszláv nagykövetségen töltött.

– A Nagy Imre Emlékházban viszonylag kevés eredeti tárgy található. A jelenleg is látható állandó kiállítás 2008. október 23-án nyílt meg, és Jánosi Katalinnak, Nagy Imre unokájának a koncepciója alapján készült el. A kiállítás installációját Rajk László Kossuth-díjas építész tervezte. A bútorokat finoman megjelenítő hófehér gipsz reliefek nagyon jól pótolják a a hiányt, amit a ház eredeti bútorzatának elvesztése okozott. De láthatunk itt olyan eredeti tárgyakat is, mint Nagy Imre cvikkere, levelei, könyvei, dianézői, amelyeket az unokáinak vett, de akár feleségének a szakácskönyvét is. A múzeum igen aprólékosan igyekszik ismertetni Nagy Imre életútját. Nemcsak Nagy Imrét és az 1956-os forradalom eseményeit mutatjuk be, hanem felvázoljuk az egész történelmi kort, hogy a látogató könnyebben el tudja helyezni az ő személyét a magyar történelemben. Így természetesen a jugoszláv nagykövetségen eltöltött időszakot is, hogy miért mentek oda, hogyan hagyták el, és ahogy elrabolták őket, mind szerepel a kiállításon, fotókkal együtt. Ez az anyag még egy újdonsággal is bővült nemrégiben. Néhány évvel ezelőtt előkerült az a bőrönd, amellyel Nagy Imre a követségre ment. Ezt a bőröndöt egy ottani diplomata eltette. Évtizedekkel később előkerült a diplomata özvegye, és a magyar állam külügyi kapcsolatain keresztül a bőrönd visszakerült ide az Orsó utcába. Ez egyébként igen megható pillanat volt, mert maga az özvegy hozta el, és elmesélte, hogy nagyon szerették ezt a bőröndöt. Az egész világot beutazták vele. Az átvételnél maga Orbán Viktor miniszterelnök úr is jelen volt. Ez a bőrönd eredetileg iratokat tartalmazott, de ezek már korábban visszakerültek a Magyar Országos Levéltárba – mesélte Fodor Fanni, és hozzátette, hogy az emlékháznak évente két-háromezer látogatója van, ennek hatvanöt-hetven százaléka diák, akik az iskolákon keresztül szervezetten látogatnak hozzájuk.

Az emlékház után a csoport felkereste Nagy Imre Vértanúk terén található szobrát, majd a Kozma utcai Kisfogház Emlékhelyhez ment. Itt a diákok az 56 forradalom halálraítéltjeinek utolsó napjaiba nyerhettek betekintést. Láthatták a halálra ítélt forradalmárok, köztük Nagy Imre celláját, a siralomházat, ahol utolsó óráikat töltötték, végül pedig a vesztőhelyet a bitófákkal. A Kisfogházból a diákok a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcelláját látogatták meg, és egy rövid történelmi előadás után megtekintették Nagy Imre, a 18 évesen kivégzett Mansfeld Péter és Tóth Ilona orvostanhallgató sírját. A csoport a 301-es parcellán megtalálta Sörös Imre, a temerini 56-os mártír végső nyughelyét is. A temetőlátogatással véget ért a kirándulás, és az autóbusz késő délután Szabadka felé vette az irányt. Úton hazafelé a diákokat arról kérdeztük, milyen élményekkel gazdagodtak a kirándulás során.

– Nagyon jó volt a kirándulás. A Kisfogház fogott meg a legjobban, mert azt korábban még nem láttam. A 301-es parcellánál körülbelül másfél hónapja már voltam egy kirándulás alkalmával. A Nagy Imre-házban is voltam egyszer. Az 1956-os forradalom mindig érdekelt, a történelmet pedig nagyon szeretem. Azért is jelentkeztem a versenyre, hogy többet megtudjak a témáról, és elmondhatom, hogy most többet tudok 56-ról, mint korábban – értékelte a kirándulást Győri László, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója.

Bacsó Noéminak, aki szintén a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, ugyancsak a Kisfogház ragadta meg legjobban a figyelmét.

– A verseny előtt nem sokat tudtam az 56-os forradalomról, csak annyit, amennyit az iskolában megemlítettek róla. Ezért is jelentkeztem a versenyre, mert érdekelt a téma, és jövőre is szeretnék majd jelentkezni – mondta Bacsó Noémi.

Nyitókép: Fodor Fanni Nagy Imre életéről mesél a diákoknak