2024. április 26., péntek

Precedensértékű ítélet

Az MPSZ szerint jogtalanok a lecsapolási illetékről szóló végzések

A Magyar Polgári Szövetség olyan bírósági ítélet birtokában van, miszerint jogtalanul adták ki a lecsapolási illeték kifizetésére felszólító végzéseket – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, a párt elnöke, aki kifejtette, a Belgrádi Közigazgatási Bíróság újvidéki részlege az ügyében úgy döntött, hogy keresetét elfogadják, és megsemmisíti a Szerb Köztársaság Pénzügyminisztériuma zentai adóigazgatósági fiókjának mint alperesnek 2016. október 17-ei határozatát, és a tárgyat új döntéshozatalra visszautalja az újvidéki Vajdaság Vizei Közvállalatnak. Rácz Szabó szerint azért utalták vissza ezt a határozatot, mert közben megváltozott az erről szóló törvény, és a közvállalat vette át a feladatot. Ezek után nem az adóhivatal utalja ki ezeket végzéseket, amelyek azért is jogtalannak tekinthetők, mert területünkön nem magyar nyelven állították ki őket.

A MPSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy senki sem köteles eleget tenni ezeknek a végzéseknek, és lényegében az elmúlt húsz évben kézbesített minden végzés jogtalan, amiért a kárvallottak kártérítést kérhetnek. Rácz Szabó elmondta, fellebbezésében rámutatott arra is, hogy a lakóháza olyan helyen található, ahol zárt csatornarendszer van, és arra fizettetnék meg a lecsapolási illetéket, ugyanakkor a bíróság előtt megemlítette azt is, hogy azokra a termőföldekre sem kérhetik a vízlecsapolási díjat, ahol nem végezték el a meliorációt. Rácz Szabó kiemelte, a kezében lévő ítélet precedensértékű, hiszen kimondja, hogy ezek a végzések jogtalanok. Az MPSZ elnöke szerint a polgárok a vízgazdálkodási vállalattól levélben kérhetik, hogy számukra magyar nyelven küldjék el a végzést.

– Szándékosan sértik a törvényeket, sértik a kisebbségi jogokat, és kárt okoznak nekünk – emelte ki, hozzáfűzve, ezért felvetődik a kérdés, hogy ez a vállalat haszonleséstől vezérelve nem követi-e el a hatalmi pozícióval való visszaélés bűncselekményét. Mint mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a MPSZ büntetőeljárást kezdeményez a vállalattal szemben, mivel a közvállalat októbertől kezdve ismét kézbesíti a jogtalan végzéseket, annak ellenére, hogy a közigazgatási bíróság egyértelműen felszólította őket, hogy javítsák ki a hibákat.