2024. április 26., péntek

Lovas kocsis Mikulás járta Felsőhegyet

A helybeli Önkéntes Központ aktivistái ötven családhoz látogattak el

A felsőhegyi Önkéntes Központ már negyedik éve megszervezi a faluban, hogy a Mikulás lehetőleg minden kisgyermekhez ellátogasson.

A gyerekek azt kérték a Mikulástól, hogy hozzon nekik havat (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A gyerekek azt kérték a Mikulástól, hogy hozzon nekik havat (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Így volt ez tegnap is, amikor a szervezet aktivistái Mikulásnak és Mikulás-segédeknek öltözve már a reggeli órákban a nyakukba vették a falut. Nem is akármilyen járművön közlekedtek, lovas kocsival indultak el, és legelőször az óvodához mentek. Az épület előtt álltak meg, és a csalogató zeneszó hallatára az ovisok mind kijöttek az utcára, hogy megnézzék, vajon ki jár arra. Mind nagyon megörültek az őszszakállúnak, még énekekkel is köszöntötték, majd kézen fogva táncoltak a falu utcáján. A Mikulásnak és segédeinek nagyon tetszett a fogadtatás, így almával és szaloncukorral ajándékozták meg a gyerekeket. Sokáig azonban nem maradhattak, hiszen várta őket a többi gyermek a faluban, így felpattantak a lovas kocsira, és továbbmentek. Az ovisok tegnap igazán boldogok lehettek, hiszen a lovas kocsis Mikulás után további Mikulások látogatták meg őket, többek között a motorral érkezők is.

Ősz Szabó Norbert, az Önkéntes Központ vezetője elmondta, hogy idén nagyon szép csomagokat állítottak össze a gyermekeknek, ugyanis sok támogatást kaptak:

– Mintegy száz gyermeknek készítettünk csomagot, és eddig ez volt a leggazdagabb, ugyanis először kaptunk tényleg sok támogatást. Édesség, sós apróságok és gyümölcs is került az ajándékok közé, és ezeket mind nagyon szeretik a gyerekek. A felsőhegyi szülők már tudják, hogy ilyenkor körbejárjuk a kisgyermekes családokat, és előre jelentkeznek, hogy ki ne maradjanak. Nekünk már van egy listánk azokról a családokról, ahol óvodás és kisiskolás gyermekek vannak, és a listát minden évben bővítjük. Természetesen mindenhová ingyen megyünk, hiszen ez az önkéntesség lényege.

Az ajándékozás után néhány ovist is megkérdeztünk, vajon tudják-e, hol lakik a Mikulás, mivel közlekedik, és izgalmas válaszokat kaptunk. Gombos Évike szerint az Északi-sarkon lakik, és fogalma sincs, hogy jöhet el ilyen messzire. Ami az ajándékok beszerzését illeti, azt mondta, van neki egy gépe, amellyel készíti az ajándékokat, és mindenkinek visz belőle. Serfőző Kinga úgyszintén az Északi-sarkon lakónak gondolja a Mikulást, aki szánkóval, lóval és motorral látogatja meg a gyerekeket. Mindig finomságot visz mindenhová, és azért szeretik őt annyira.