2024. április 26., péntek

Paravarieté új szereplőkkel

A szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja vasárnap gálával ünnepel

A szabadkai Népkör MMK színjátszó csoportja, a Fabula Rasa Színjátszó Grund, tavaly mutatta be a Tasnádi István szövege alapján, Greguss Zalán rendezésében készült Paravarieté című előadást a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjén, ahol megkapták a legjobb előadás díját, a legjobb női- és férfi főszereplőnek járó díjat, de különdíjat is kaptak. Az előadás szereplői Dedovity Tomity Dina, Budincsevity Krisztián, László Roland és Dudás Dániel voltak, ők azóta akadémián folytatják a tanulmányaikat. A Paravarietét a minap felújítva, új szereplőkkel láthattuk a Népkörben. Erről kérdeztük Greguss Zalánt:

– Felkérést kaptunk egy budapesti fellépésre, ezért elhatároztuk, hogy ismét elővesszük a Paravarietét, hiszen Tasnádi István szövege poénosan fogalmaz meg társadalomkritikát, a hétköznapi élet bonyodalmaira tér ki, amelyekkel a diákok és a szüleik is találkozhatnak. A rendezvény végül elhalasztódott, de úgy döntöttünk, hogy a produkciót bemutatjuk a szabadkai közönségnek. Az előadásban ezúttal Vajda Stella, Dudás Norbert és Pletikoszity Dávid szerepelnek, valamint Ambrus Richárd, aki a megalakulásától kezdve tagja volt a Fabulának, néhány évig szünetelt a színjátszástól, de most visszatért, hogy velünk játsszon – mondta Greguss Zalán és szólt a további terveikről is.

– A kiscsoporttal Molnár Ferenc-jeleneteket és Szép Ernő-monológokat készítünk, de előhozzuk Tom Sawyert is. A nagycsoportot G. Erdélyi Herminával készítsük fel, Janne Teller Semmi című művét szemeltük ki, de minden bizonnyal mással is foglalkozunk majd. Idén tíz éves a Fabula, az évfordulót december 9-én, vasárnap egy gála keretében ünnepeljük meg. Más nagy terveink is vannak, szeretnénk az István, a királyt a Népkör táncosaival elkészíteni és bemutatni az Interetno fesztiválon – fejtette ki Greguss Zalán.