2024. április 26., péntek

Pristina elhagyta a tárgyalóasztalt

Egyre zsugorodik a remény, hogy eltörlik a védővámot

A pristinai vezetés és Albánia küldöttsége kivonult a CEFTA-megállapodás Együttes Bizottságának mai, Pristinában megtartott üléséről.

Szerbia képviselői megjelentek az ülésen, a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint azzal a céllal, hogy ismét megpróbálják jobb belátásra bírni Pristinát, azaz rávenni, hogy helyezze hatályon kívül a szerbiai és Bosznia–hercegovinai termékekre elrendelt 100 százalékos védővámot.

A bizottság ülését az UNMIK – mint a CEFTA-megállapodás idei elnöklője – és az ideiglenes pristinai vezetés képviselői nyitották meg. Szerbia küldöttsége az ülésen ismét aláhúzta, hogy a védővám szöges ellentétben áll a megállapodás rendelkezéseivel és szellemiségével, ezért Szerbia követeli a annak hatályon kívül helyezését. Szinte azonnal ezt követően Pristina képviselői elhagyták a tárgyalótermet, majd nem sokkal később Albánia küldöttsége is kivonult, ezzel pedig megszűnt a testület határozatképessége. A szerbiai küldöttség közleménye szerint a pristinai és az albán fél minden lehetséges eszközzel ellehetetleníti a helyzet békés megoldását.