2024. április 26., péntek

Szerbiai „bevetésen” a Moszad

Az államfő fenyegetésével gyanúsított férfi a depresszió ellen felírt gyógyszereket hibáztatja
Szégyen nem kellőképpen fogadni egy vendéget, jegyezte meg Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić szerb elnök (Fotó: Beta)

A Belgrádi Felső Bíróság 30 nap előzetes letartóztatást rendelt el az újvidéki illetékességű Đura Trkulja számára, aki a gyanú szerint a Twitter közösségi oldalon megfenyegette Aleksandar Vučić köztársasági elnököt, valamint „bejelentette”, hogy elrabolja hozzátartozóinak valamelyikét. A gyanúsított az ügyészségi kihallgatás során beismerte a terhére rótt tettet, de azt állította, hogy az általa szedett gyógyszer befolyása alatt fenyegette meg az államfőt. Trkulja sajnálatának adott hangot és kifejtette, tudja, hogy nem kellett volna ilyesmit tennie. Elmondása szerint depresszió miatt áll gyógyszeres kezelés alatt, szerinte ez lehet az oka „felfoghatatlan” tettének.

A Felső Bíróság azzal az indoklással döntött a vizsgálati fogság mellett, hogy fennáll a bűncselekmény megismétlésének a lehetősége. A gyanúsított három napon belül nyújthatja be fellebbezését a bíróság döntésére.

A vizsgálati eljárást a számítógépen és interneten elkövetett bűncselekmények felderítésével megbízott ügyészség irányítja. A belgrádi sajtó hírösszeállításaiból már kiderült, Trkulja a @AgentStrani Twitter-profilról üzengetett Vučićnak.

Aleksandar Vučić, én nem félek tőled. Tudom, hogy ezzel te is tisztában vagy. Egy lépéssel továbbmegyek: az elkövetkező napokban eltűnik egy hozzád közel álló személy. Az egységem nem hibázik.” – ez az egyike a fenyegető bejegyzéseknek. Egy másikban Trkulja azt is kifejti, hogy tudja, Vučić fél tőle. A gyanúsított az üzenetben emlegetett egységet @TheMossadIL-nak keresztelte. A férfi nemcsak Vučićot, hanem Nebojša Stefanović belügyminisztert és Damir Hajdanovićot, a Pink tv újságíróját is megfenyegette Twitter-bejegyzéseiben.