2024. április 26., péntek

Ünnepi Mikulásfutás Palicson

A részvétel ezúttal is ingyenes, forralt bor és zsíros kenyér várja a versenyzőket

Már tizenötödik éve rendezik meg Palicson a Mikulásfutást a palicsi helyi közösség, a Palics Park Kft. és a Szerbiai Ultramaraton Szövetség közös szervezésében. A futam a Nagyterasz elől indul vasárnap 11 órai kezdettel. Ezt a hagyományos téli rendezvényt sportolóknak, családoknak, iskoláknak, csoportoknak, egyéneknek és munkaszervezeteknek szervezik meg. Az eseményre évről évre egyre több jelentkező nevez be, idén 2000 futóra számítanak a szervezők, tudtuk meg szerdán a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Mintegy 1500 méteres körpályán kell sétálni vagy futni, és minden résztvevőnek legalább egy kört kell megtennie a kijelölt vonalon. A pálya a tó partján húzódik majd, a Prezident szállodáig, majd tovább halad a Spliti fasoron egészen a Víztoronyig, illetve a Nagyparkon keresztül vissza a Nagyteraszig. A részvétel egyetlen feltétele a mikulásjelmez vagy mikulássapka viselete a futás ideje alatt – tudtuk meg Radmila Šakićtól, a Palics Park Kft. turisztikai ügyintézőjétől.

Az idei versenyre egy újítást vezettek be, ezentúl sorszámot kell majd igényelnie annak, aki érmet szeretne kapni a részvételéért.

– A számok igénylése ingyenes a Szabadkai Turisztikai Szervezet irodájában, illetve Palicson a Női strandon. A várhatóan nagy létszám miatt arra kérjük a versenyzőket, hogy időben igényeljék a sorszámokat – tette hozzá a turisztikai iroda ügyintézője.

Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, hogy gyermekrajzpályázatot is hirdettek, melyre holnapig jelentkezhetnek az érdekeltek, alkotásaikat pedig a helyi közösség épületében adhatják be.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a hagyományos ünnepi futamra (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a hagyományos ünnepi futamra (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A program keretében rajzkiállítást készítünk a gyerekek munkáiból. Minden munkát kiállítunk és mindenki elismerő oklevélben részesül majd. A tíz legjobb alkotó jutalmat kap – mondta Dobó Márta.

A helyszínre ellátogat a Mikulás is, aki érmeket ajándékoz majd minden futónak, a gyerekek pedig barátkozhatnak és fényképezkedhetnek is vele. A látogatók és a futók meleg teával vagy forralt borral frissülhetnek fel, és zsíros kenyeret is fogyaszthatnak, amiket önkéntesek osztogatnak.

A Mikulásfutást több program is kíséri. A Nagyterasz nagytermében műhelymunkákon vehetnek részt a legkisebbek, melyet a Palicsi Művelődési Egyesület és a Malac Genijalac mentális aritmetikával foglalkozó iskola szervez. Ezeken karácsonyi és újévi díszeket készíthetnek maguknak a gyerekek.

A sajtótájékoztatón a szervezők elárulták, hogy a futamnak jótékonysági jellege is lesz, ugyanis az esemény helyszínén több dobozban gyűjtenek pénzadományt. Az összeget az Anima állatvédő egyesületnek és a Panvet állatklinikának ajánlják fel.