2024. április 26., péntek

A földi angyalkar vezetője

Égető Gabriella, a Pro Musica kamarakórus megálmodója szívesen emlékszik vissza minden tanítványára

Ötven év rengeteg idő. Ennyi idő alatt felnő egy gyermek, középkorú felnőtt lesz belőle, aki már rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjtött be élete során. Égető Gabriella zenetanárnő 86 éves. Amikor egy zeneszerető ember meghallja a nevét, rögtön a Pro Musica kamarakórus jut eszébe, mivel ő álmodta meg az énekkart, és 31 éven át volt annak karnagya.

A Szabadkai Zeneiskolában zeneelméletet tanított, és 1968-ban megalapította a Pro Musicát. Kezdetben 17-en csatlakoztak az énekkarhoz, amelynek célja az európai reneszánsz és barokk kórusmuzsika ápolása volt. Ezenkívül a XX. századi jugoszláv és magyar szerzők a capella-műveit is népszerűsítették. Égető Gabriella így emlékszik vissza a kezdetekre:

– Akkoriban ünnepelte a Szabadkai Zeneiskola fennállásának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból összejöttek az iskola diákjai, tanárai, illetve az egykori tanulók és oktatók, ebből lett egy körülbelül száztagú együttes. Én vezettem az énekkart, és Mozart Koronázási miséjét tanultuk be. Nem volt partitúrám, csak a négy szólamot tudtam. Később, amikor tapasztaltabb lettem, azt gondoltam, hogy őrültség volt partitúra nélkül betanítani egy olyan művet, amelyet nem ismertem – mesélte mosolyogva a tanárnő.

A Pro Musica kamarakórusba ennek a csapatnak a töredéke jelentkezett. Első fellépésükre 1968. március 8-án került sor nőnap alkalmából. Amikor a kórus a belgrádi freskómúzeumban vendégszerepelt, Đura Jakšić, a belgrádi Pro Musica Zenekar akkori karnagya megkérdezte Égető Gabriellát, hogy szeretnének-e együttműködni velük. A közös munka gyümölcse egy Bach- és Vivaldi-művekből álló műsor lett. A szabadkai Pro Musica kamarakórus tagjai tíz éven át, minden fellépés előtt jártak a belgrádi próbákra.

– Đura Jakšić megkért, hogy ha a közönség visszatapsol bennünket, én vezényeljem a kart. Akkor Máté passióját adták elő. Ez egy nagyon szép gesztus volt, és tíz éven át minden fellépésen megismételtük. Sokkal lazább ugyanannak a tételnek az újrajátszása és éneklése ilyen módon. A külföldi és régebbi fellépéseinkről rengeteg felvételt őrzünk. A Pro Musica egykori tagja, Vizin Péter szenvedélyes videózó volt, és rengeteg szép felvételt megőrzött – mesélte Égető Gabriella.

A tanárnő egészen 1999-ig állt a kórus élén. Vezénylete alatt a Pro Musica csaknem 600 fellépést és nagyszámú díjat tudhatott magáénak. Ekkor úgy gondolta, hogy ideje átadni a karmesteri pálcát és a kórus irányítását egykori tanítványának, a csantavéri Gubena Évának.

– Akkoriban Éva gyermek- és felnőttkórust is vezetett Csantavéren, és emiatt nem tudott egy-két fellépésnél többet vállalni. Dévity Zoltán is a diákom volt, aki Budapesten végezte el az egyetemi tanulmányait, és többször elhozta az ottani kórusának tagjait, hogy a szabadkai énekesekkel együtt lépjenek fel. Sokat járt Kínába, ezért nem tudott több fellépést vállalni. Ma több kínai kórus karnagyaként tevékenykedik – szögezte le a tanárnő.

Később Huszár Elvira vette át a karmesteri pálcát, aki szintén Égető Gabriella diákja volt, és az első fellépésen ő is énekelt a kórusban. Égető Gabriella mosolyogva gondol arra a pillanatra, amikor az első fellépésen az Újvidéki Televízió kamerája a kórust pásztázva mindig Huszár Elviránál állt meg, mivel egyedülálló énekhangja van. Paskó Csaba atya 2003-ban követte őt a pulpituson. A kamarakórus ekkor a romanticizmus korszakának műveit, ritkán hallható miséket és gospeleket énekelt – egy jazzkvartett kíséretében. Égető Gabriella szerint a repertoár bővítésének nemcsak a közönség, hanem a kórustagok is nagyon örültek. Mosolyogva emlékezett meg róla, amikor egykori diákjaként Paskó Csaba azt mondta neki, hogy ő vagy pap lesz, vagy szakács. A kelebiai plébános egyéb elfoglaltságai miatt adta át a helyét a Pro Musica élén. Utódja Csikós Krisztina lett, aki Égető Gabriella tanárnő nyomdokain haladva szintén zeneelméleti tantárgyakat ad elő a Szabadkai Zeneiskolában.

– Csikós Krisztina tovább folytatta azt, amit elődje elkezdett. Behozta a modern szerzeményeket és más kontinensek zenéjét is. Nagyon jó döntés volt, ennek a Pro Musica tagjai nagyon örültek. A közönség is jól fogadta. Krisztina is az én diákom volt, és ráfért ez az újítás a kórusra és a közönségre is – tette hozzá Égető Gabriella.

Ebből hallhatott egy ízelítőt a szabadkai közönség a jubileumi koncerten, amelyről már korábban beszámoltunk. Égető Gabriella kiemelte, hogy megható volt hallani a közönség vastapsát, amikor beléptek a kórus tagjai a szabadkai Városháza dísztermébe. A közönség lelkes fogadtatása megadta a fellépés alaphangulatát, és az énekesek is nagy lendülettel és odaadással szólaltatták meg az ismert szerzeményeket.

Csikós Krisztina, a kamarakórus jelenlegi vezetője 2012 előtt énekesként és segédkarnagyként vett részt az énekkar életében. Mint mondta, egész évben készültek a jubileumi koncertre.

– A Pro Musicának jelenleg 25–30 tagja van, és nagyon nehéz utánpótlást találni, mivel a fiatalok körében manapság nem népszerű a kórusban való éneklés. Arra biztatom a vállalkozó szellemű, amatőr énekeseket, hogy bátran csatlakozzanak hozzánk. Erre a januárban tartandó audíción is lehetőség lesz – nyilatkozta Csikós Krisztina a jubileumi hangverseny alkalmával. Nagy hálával tartozik Égető Gabriella tanárnőnek, a kórus egykori és jelenlegi tagjainak, valamint karnagyainak az 50 évért. Csikós Krisztina azt is megosztotta velünk, hogy mi motiválja őt és a kórus tagjait a fellépéseken:

– Az együtténeklésnek van egy varázsa, amelyet csak az érez meg, aki részese az egésznek. Itt nemcsak arról van szó, hogy műveket tanulunk meg és előadunk, mivel az évek során családias légkör alakult ki a tagok között, és ez fontos része egy ember életének.

A Pro Musica kamarakórus 50. jubileumi koncertjén, Fürstner Stevan, a kórus énekesétől megtudhattuk, hogy kik azok a tagok, akik már több mint 10 éve erősítik az énekkar csapatát. Görög Imre 11, Csikós Krisztina és Nagy Lívia 14 éve, Paskó Csaba 15, Tanja Majić Đurić 16, Saláta Attila és Sok Szendrei Gabriella 17, Dulić Iboljka és Korheczné Dobos Illangó 18, Kovács Anikó 22, Katica Parčetić Krajninger 30, Vizin Offenbecher Erna és Zvekanov Csornai Éva, valamint Fürstner Stevan pedig néhány hónap híján 50 éve tagjai a Pro Musicának. Tumbász Gabriella, Varga István és Székely Mária a kezdetek óta énekelnek a kórusban.

Égető Gabriella rengeteg díjat kapott, mégis állítja, hogy egyikre sem büszke, nem az elismerésekért vezette 31 éven át a Pro Musicát. Elmondta, hogy az énekkar tagjaival együtt mindig nagyon élvezték a versenyeken való fellépéseket és megmérettetéseket, mert ekkor mindig új barátságok és nemzetközi kapcsolatok születtek más kórusok tagjaival.