2024. május 10., péntek

Humor és csintalankodás

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ma mutatja be az Osztrigás Mici című előadást, az első reprízére pedig holnap kerül sor

Az évad második bemutatójához ért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A Jadran színpadon ma mutatják be első ízben Georges Feydeau Osztrigás Mici című zenés vígjátékát. Az előadást László Sándor rendezte, akitől a sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy látványos produkciót, szép ruhákat, nagyon jó tánckoreográfiákat, kiváló színészi alakításokat láthat majd a közönség, és persze nem maradnak el az ismert, örökzöld dalok sem. Brestyánszki Boros Rozália dramaturg szerint az előadás felhőtlen szórakozást ígér.

Az Osztrigás Mici díszlet- és jelmeztervezője Csík György, a zenei munkatársa Látó Richárd, a koreográfusa pedig Gyenes Ildikó. Utóbbit az előadás mozgásvilágáról kérdeztük:

– Klasszikus operett stílusú előadásban gondolkodtunk. A jelenetek dramaturgiája és a dalok tempója határozták meg a tánclépéseket is, lesz benne keringő és charleston is. Nagyon örülök, hogy ismét találkozhattam ezzel a társulattal. Sokakat ismerek közülük, mert Újvidéken több mint tíz évig dolgoztam, és ott is készítettem egyebek közt musical- és operett-koreográfiákat. A tanítványaim is voltak, amikor akadémistákként Budapesten részképzésen vettek részt – hallottuk Gyenes Ildikótól.

Az előadás szereplői Mezei Zoltán, G. Erdélyi Hermina, Balázs Áron, Pámer Csilla, Hajdú Tamás, Fülöp Tímea, Kovács Nemes Andor, Ralbovszki Csaba, Vicei Natália, Baráth Attila, Körmöci Petronella, Pesitz Mónika, Sziráczky Katalin és Pálfi Ervin.

Címszerepben Fülöp Tímeát láthatjuk:

– Úgy érzem, hogy Miciben belőlem is van, de azért meg kellett találni a finomságait is, hogy ne csak a vadmacska jöjjön elő belőle. Szeretem ezt a műfajt. Korábban a Mágnás Miskában szerepeltem Szabadkán, utána Újvidéken a Csárdáskirálynőben. Szeretek csupán nézőként is elmenni egy ilyen előadásra, mert olyankor jókat nevetek és kikapcsolódok. Most így a bemutató előtt elkezdtem érezni valamiféle jó értelembe vett izgulást, habár a próbákon nagyon jó volt dolgozni a kollégákkal, önbizalmat adtak, úgy éreztem, bármit meg tudok csinálni – mondta Fülöp Tímea.

Doktor Petypont Mezei Zoltán alakítja, aki szerint az előadásban számtalan komikus helyzet adódik:

– Petypon folyamatos feszültség alatt van, mert akaratlanul is egyik helyzetből a másikba zuhan. Ezeket próbálja megoldani több-kevesebb sikerrel. A zenés műfajt alapvetően nagyon szeretem, régebben úgymond sokat műveltem. Most egy kicsit nehezebb, ugyanis nagy fizikai kondíciót igényel, jó rögzítőképességet, és ezzel néha birkózom. Cserébe viszont nagyon jó a csapat, és az ötleteikkel sokat segítenek. A könnyű műfajon is keményen kell dolgozni, fegyelmezettnek lenni és figyelni a másikat – fejtette ki Mezei Zoltán.

Balázs Áron, Petypon tábornok megformálója szerint a karaktere kulcsfontosságú figura:

– A jó szándék vezérli, mégis félreértéseket generál. Egyebek közt neki köszönhetően indul meg Petypon doktor a lejtőn. Felüdülés szerepelni ebben az előadásban, már régen játszottam vígjátékban, bohózatban. Persze ez nem jelenti azt, hogy könnyebb lenne, mint más műfaj esetén. A bohózatok játszása nagyfokú koncentrációt és energiát követel. A próbafolyamat kellemes volt, produktívan és jó hangulatban telt. Ezt a darab is felkínálja, sok humor és csintalankodás jellemzi. A Mladost csipkegyárban található próbateremben állt össze az előadás, néhány napja jutottunk a Jadran színpadra, ahol újra ismerkedtünk a térrel – tudtuk meg Balázs Árontól.