2024. április 26., péntek

Egymilliárd dollár adósságot törlesztett az ország

Az országvezetés fizeti az előző rezsim által ránk hagyott adósságokat, s még így is költségvetési többlettel számolhatunk, mely jelenleg 70 milliárd dinárt tesz ki – mondta a parlament költségvetéssel foglalkozó ülésén ellenzéki bírálatokra reagálva Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állam a napokban 1,03 milliárd dollárral csökkentette a tartozást, ami azt jelenti, hogy az eddigi 56,1 százalékról 54,1 százalékra csökkent a GDP-arányos közadósság. Voltaképpen a 2013-ban felhalmozott adósság törlesztése folyik, amire az előző, kedvezőtlenebb hitelek kifizetése miatt volt szükség – magyarázta.

Siniša Mali pénzügyminiszter (Fotó: Beta)

Siniša Mali pénzügyminiszter (Fotó: Beta)

Zoran Živković, az Új Párt elnöke arra kérte a pénzügyminisztert, magyarázza el, hogyan törleszt az állam ekkora adósságot, s miért az előző rezsimet okolja a tartozás miatt, amikor azt a jelenlegi halmozta fel. Mali közölte, valójában egy 2013-as tartozásról van szó, csakhogy az a korábbi, még rosszabbnak mondható hiteleket rendezte, amelyekkel az előző vezetőség sodorta a csőd szélére az államot.

Mali megállapította, sokkal jobb helyzetben lennénk, ha nem létezett volna a 2013 előtti 900 millió eurós horribilis adósság. Az összeg nagyságára utalva azt a példát hozta fel, hogy egy, a niši Klinikai Központhoz hasonló létesítményt 50 millió euróból fel lehet építeni.

A vitába bekapcsolódott Boško Obradović, a Dveri elnöke is, aki szerint Malinak nem lenne szabad „fejmosást” tartania a 2013 előtti pénzügyekkel kapcsolatosan, hiszen maga az október 5-i változásokat követően a Magánosítási Ügynökség tisztségviselője volt. A szélsőjobboldali párt képviselőjétől Vladimir Marinković, az ülés elnöklője vonta meg a szót, amikor már ott tartott, hogy a miniszternek a börtönben kellene ülnie az ügynökségben elkövetett állítólagos visszaélések miatt.