2024. április 26., péntek

Társadalomfejlesztés amerikai receptre

Az Amerikai Kuckó Művelődési Központ új irodahelyiségét Kyle Scott amerikai belgrádi nagykövet nyitotta meg csütörtökön este a Razzia áldozatai sétány 2b alatt.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

Az ünnepségen többek között jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Bojan Panaotović, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója. Az Amerikai Kuckó, amely az Újvidéki Művelődési Központ egyik ága, immár 14 éve működik a székvárosban, és a legaktívabb a nyolc, Szerbiában működő Amerikai Kuckó közül. Az Amerikai Nagykövetség jelentős összeggel járult hozzá az új irodahelyiség felszereléséhez.

− Az Amerikai Kuckó 2004-ben az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének és az Újvidéki Művelődési Központnak a közös projektumaként jött létre. Az évek során a Kuckó köré olyan lendületes és motivált fiatalok tömörültek, akik nemcsak saját maguk, hanem a társadalom fejlesztésén is dolgoztak. A kuckó számos rendezvény megszervezéséhez is hozzájárult, ilyen az EXIT vagy a Strandon megtartott műhelymunkák. Két évvel ezelőtt az újvidéki Amerikai Kuckót a világ talán legjobb Amerikai Kuckójának tüntettem ki – hangsúlyozta Kyle Scott ünnepi beszédében. Bojan Panaotović, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy a két intézet az évek során nagyon jól együttműködött, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban még szorosabb lesz a kapcsolat. Miloš Vučević polgármester rámutatott arra a tényezőre, hogy az Amerikai Kuckó számos művelődési eseményt is szervezett, valamint nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy az újvidéki diákok és egyetemisták elsajátítsák az angol nyelvet. Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta, az Amerikai Kuckó tevékenysége által a polgárok jobban megismerhették az amerikai kultúrát és az amerikai nép hagyományait.

− A múlt immár mögöttünk van, határozottan a jövő felé haladunk, és azok munkáját támogatjuk, akik összekötnek bennünket. Szerbia minél jobb kapcsolatban kíván lenni az Egyesült Államokkal, és ehhez nagyban hozzájárul a Kuckó működése is – hangsúlyozta Mirović.