2024. április 26., péntek

Karacsun Temerinben

A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség központi, Karacsun téli napfordulós ünnepségét a Délvidéken az idén Temerinben rendezik meg a helyi Hunor Hagyományőrző Egyesülettel karöltve december 21-én. A dél-bácskai település méltó helyszínnek bizonyul az őseinkre való emlékezés és a tavasz fényeit váró karacsun – téli napforduló ünnepének.

Ősök tanyája – a magyar összetartozás és a központi ünnep helyszíne (Góbor Béla felvétele)

Ősök tanyája – a magyar összetartozás és a központi ünnep helyszíne (Góbor Béla felvétele)

A téli napforduló ünnepe a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának megünneplését. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást, az újjászületést is jelképezte. A sötétség átfordulását a világosságba: kara csun (azaz karácsony) ünnepe. A sztyeppei lovas nomád népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a téli napforduló megünneplése. Az év legrövidebb napja (december 21.) és ebből adódóan az év leghosszabb éjszakája ekkor van (néha december 22-ére esik).

Valószínűleg az ősi magyar neve a ”kara csun” volt. A kara feketét, sötétet jelent a türk nyelvekben és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint a csun – fordulás szóösszetételből állt össze a karacsun szavunk. A karacsun-karácsony, olyan erősen gyökeredzett a magyar hagyományban, hogy a magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre, karácsonyra (Jézus születésére) is ezt a szót vetítették át.

A temerini karacsun rendezvény helyszíne az Ősök Tanyája, (Almási utca, a Törteli kertészet mögött). A program: 15 órakor a vendégek fogadása, 15.15-kor sólyomröptetés, 15.30-kor köszöntő beszédek, 15.45-kor a szertűz meggyújtása, táltos és regös énekek, virrasztás hajnalig, zenei programok mellett.

Ünnepi köszöntőt mond Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője, továbbá Link Lajos, a törökbecsei Aracs turizmus vezetője és Törteli László, a műsor szervezője. A sámán szertartást Fehérholló Öskü (Kovács László) bugaci táltos tartja.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. A vendégek részére melegedő-pihenő sátor áll rendelkezésre. Ételről, italról, saját fogyasztásra mindenki gondoskodjon. Az Ősök Tanyája a gépkocsival érkező vidékiek számára megközelíthető az E75-ös (M5) autópálya felől Szőreg érintésével, vagy Óbecse, illetve Újvidék felől a 120-as számú úton a telepi Mehanika benzinkút parkolójából, gyalogosan 150 méter távolságra, lámpásokkal kivilágított úton.