2024. április 26., péntek

Lakáshiány Szabadkán

A város szinte minden részén tömbházak épülnek – Évekig árulják a családi házakat

Egyre több helyen olvashatjuk családi házak ablakában Szabadkán és más vajdasági városokban az „ELADÓ” feliratot, amely esetenként évekig is kint áll. Ugyanakkor idén azt látni, hogy különösen sok, a város szívéhez közelebbi helyen új lakótömb épül. A Harcosok sorakozója helyi közösségben például több építkezés is zajlik, minden körbekerített részen többemeletes lakótömb lesz.

Sok lakás épül a belvároshoz közeli telkeken (Gergely Árpád felvétele)

Sok lakás épül a belvároshoz közeli telkeken (Gergely Árpád felvétele)

Vesna Nikolić (Gergely Árpád felvétele)

Vesna Nikolić (Gergely Árpád felvétele)

Az ipari park környékén megnőtt az ingatlanok értéke (Gergely Árpád felvétele)

Az ipari park környékén megnőtt az ingatlanok értéke (Gergely Árpád felvétele)

A lakások négyzetméterenkénti ára 500 és 1000 euró között mozog (Gergely Árpád felvétele)

A lakások négyzetméterenkénti ára 500 és 1000 euró között mozog (Gergely Árpád felvétele)

A városrész nagyban befolyásolja az ingatlan értékét (Gergely Árpád felvétele)

A városrész nagyban befolyásolja az ingatlan értékét (Gergely Árpád felvétele)

Az ablakokban évekig is kint állhatnak a ház eladását hirdető táblák, ha a tulajdonosa nem viszi lejjebb az árát. Ez csak azoknak jó hír, akik házat szeretnének vásárolni, hisz ennek köszönhetően most sokkal olcsóbban juthatnak hozzá, mint évekkel ezelőtt. Vesna Nikolić, a Krov ingatlaniroda tulajdonosa szerint a tulajdonosok sokszor túlértékelik az ingatlanjaikat, nem tudják elfogadni az igazságot, hogy házuk, amit évekig újítgattak és vigyáztak, ma sokkal kevesebbet ér.

– Mindig azt számolják, hogy mennyit ért abban az időben, amikor megvették. Nem értik meg, hogy az ingatlanpiaci árak nagyot estek, mert a kínálat egyre nagyobb. Ha a ház üresen áll, lopásnak és vezeték- vagy csőkárosodásnak van kitéve, az az ár további csökkenését jelentheti – magyarázza a szakember.

Aki házat vásárol, az általában a város központjához közelebbit szeretne, mint például az Újváros vagy a Kertváros helyi közösségekben. Az árak 7000 ás 18 000 ezer euró között mozognak Makkhetes felé, Kisradanovácon, a Zorka területén és a Bajai úton, tudtuk meg Nikolićtól. Nagyon kelendőek a kisbajmoki családi házak, mert az ipari zónában dolgozók közel szeretnének lenni munkahelyükhöz.

– Érdekes megfigyelés, hogy a házak árait nem a négyzetméter nagysága határozza meg, hanem sok esetben maga a vevő mond végösszeget. A tulajdonosnak akár 5 vagy 10 ezer euróval is csökkentenie kell az árat ahhoz, hogy eladhassa ingatlanját egy komoly vevőnek – mondja az ingatlanügynök. Szerkesztőségünkből is felkerestünk pár, családi házát hirdető tulajdonost, akik elmondták, már jó ideje hirdetik ingatlanjukat, legtöbben lakásra cserélnék a házat, mert gyerekeik külföldre utaztak és nem tudják a kis nyugdíjból fenntartani a nagy költségű családi házat. Csalódottak, hogy házuk nem ér annyit, mint korábban, és olyan vásárlóra várnak, aki ki is tudja fizetni azt az összeget, amit ők határoztak meg.

Lakásvásárlás esetén fordított a helyzet. A városban egyre nehezebb lakást vásárolni, a kereslet egyre nagyobb, a kínálat pedig egyre kisebb. Az új lakóépületekben már a kiépítést megelőzően eladják a lakások nagy részét. Ez magas árakhoz vezet. Az új lakások négyzetmétere 920 és 1000 euró között mozog, a régebbi épületekben pedig 550 eurótól kezdődnek a négyzetméterenkénti árak a városrésztől, a lakás állapotától és felszereltségétől függően.

– Ezek hatalmas összegek, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy nagyobb önrésszel vágjon bele a vásárlásba. Nagyon sokan banki kölcsönöket vennének fel, a fizetési átlaguk pedig nem akkora, amivel ekkora befektetést megengedhetnének maguknak. A bankok nemrégiben lejjebb vették a kamatokat. Két és fél százaléktól három százalékos kamatra. A kivándorlás miatt a pénzintézetek vevőket akarnak maguknak biztosítani kínálataikkal. Ez azoknak a fiataloknak felel meg a leginkább, akik még albérletben laknak, mert pont akkora törlesztő részletet kell fizetniük, mint amekkora a havi lakbérük. Azoknak is megéri, akik külföldön akarnak boldogulni, mert megveszik az ingatlant és kiadják. A lakás így saját magát fizeti ki – magyarázza az ingatlanügynök. Egyre többen keresnek egyszobás lakást, hogy napidíjat kérve érte kiadják őket. A tulajdonosok 20–25 eurót is elkérnek a napi bérlésért, állítja az ingatlaniroda tulajdonosa, aki szerint ezt a szolgáltatást leginkább a külföldi turisták veszik igénybe.

– Sokan azért teszik ezt, mert szeretnék meghagyni maguknak a lehetőséget a visszatérésre, de az a tapasztalatom, hogy ha egy család jól feltalálja magát külföldön, egy pár év múlva azzal keresnek fel, hogy eladnák a nemrég vásárolt lakásukat. Ritka az olyan, aki meg is tartja – állítja Nikolić.

A tehetősebb fiatalok új házakat építenek inkább. Olcsóbban megvásárolnak egy nagyobb, üres telket és montázsházat húznak fel rá. Van, akik víkendházba költözik ki, távolabb a központtól és azt újítgatja.

– Azt tapasztaltam, hogy azok a fiatalok, akik nem tudnak olcsóbb házat találni a városban, faluba költöznek. Ők Györgyénben, Kisboszniában vagy Nagyfényen keresnek ingatlant maguknak. A Prosperitati Alapítvány is segíti őket ebben, és a horvát nemzeti kisebbségnek is van segítsége e téren. Nem tudom, más városokban mi a helyzet, de azt tapasztaltam, hogy Szabadkán magasabb a fiatalkori elhalálozások száma, mint korábban volt. Ebből az következik, hogy nagy családi házakat hagynak maguk után, nem öröklik tovább őket idősebb szüleiktől. Emiatt és a kivándorlás miatt az idősek is úgy döntenek, hogy kisebb, első emeleti garzonlakásokba vagy 1-2 szobásba költöznek be, ahol alacsonyabbak a költségek. Nekik az is fontos szempont, hogy közel legyenek az egészségházhoz, a piachoz, a templomhoz – magyarázta Nikolić.

Buckó Szabolcs és Rúzsa Ágnes Moholon és Csókán nőtt fel. A fiatal pár Szabadkán fejezte be egyetemi tanulmányait, az iskola után úgy döntöttek itt maradnak és házat vásárolnak.

– Az egyetemi évek után egyértelmű volt, hogy itt építünk karriert. Hamar sikerült munkát találnunk, és bár egy darabig még nyitottak voltunk a külföldi munkalehetőségekre, az évek alatt egyre biztosabbak lettünk abban, hogy itt maradunk. Mindketten falun nőttünk fel, kertes házban. A szabadság, a tágas hely, a nagy udvar és a kert nekünk mindig is alapvető feltétel volt. Szeretünk a szabadban és a friss levegőn lenni, ugyanakkor a város méretét és lehetőségeit is megfelelőnek találtuk, hiszen úgy látjuk, hogy Szabadka az utóbbi pár évben nagyon szépen fejlődik – véli Ágnes.

– Egy hónapot dolgoztam Budapesten és kicsit sem volt kecsegtető a mindennapi dugóban álldogálás, a tömegközlekedés és a kései hazaérkezés. Az élet Szabadkán még nem borult fel annyira, van idő élni, élvezni az otthon eltöltött időt, délutánonként sportolni. Ezzel szemben a fővárosokban legtöbben csak aludni járnak haza, azért élnek, hogy dolgozzanak. Ezzel nincs semmi baj, de mi nem ilyen beállítottságúak vagyunk, jobban szeretjük a szabadidő és a munka egyensúlyát fenntartani, Szabadka pedig pontosan ezt kínálja – állítja Szabolcs.

Legfőbb szempontjuk közé tartozott, hogy új otthonuk ne legyen nagyon a város perifériáján és, hogy a beköltözésig ne kelljen évekig renoválniuk. Elmesélték, hogy faluhelyen teljesen más a helyzet a házárak tekintetében, ott ugyanis sokkal alacsonyabbak az ingatlanok árai. A párnak a kiadó lakások terén is sok tapasztalata van és azt állítják, hogy a helyzet e téren egyáltalán nem fényes Szabadkán.

– Nagyon sok régi, koszos és erős túlzással sem élhető lakást láttunk. Ezenkívül nagyon nehéz kiadó lakást találni nagyobb ismeretségi kör nélkül. Amint felkerül egy kiadó lakás az internetes oldalakra, azonnal lecsapnak rá, akármilyen rossz állapotban is van. Ez is erősítette bennünk az érzést, hogy nekünk egyértelműen a saját, tágas, kertes ház való –  osztotta meg a tapasztalatait Ágnes.

A pár az év elején kezdett el házakat keresgélni az interneten, márciustól pedig körbe is járták az ingatlanokat egy ingatlanügynök segítségével. Hamarosan új otthonukba költözhetnek.

– Az ügynök sok olyan házat mutatott nekünk, amiket az internetes oldalakon nem lehetett megtalálni. Nagyon sok ingatlaniroda és -ügynök van Szabadkán, viszont nehéz igazán hozzáértő, jó szakembert találni, ugyanis a legtöbben körülbelül annyit tudnak a házakról, amennyit egy laikus lát. Nem sokan tudtak hasznos információt mondani arról, hogy egyes házak mikor, miből épültek, illetve hogy a parketta vagy a szigetelés milyen állapotban van. Szerencsénk volt, egy nagyon hozzáértő ingatlanossal tudtunk együttműködni. Hamar rájöttünk, hogy a házak árát nagymértékben a városrész határozza meg. Vannak a városnak olyan részei, ahol egy bőven felújításra szoruló házért is nagyon magas összeget tudnak kérni az eladók, kizárólag azért, mert az a város adott részén van, de persze ennek az ellenkezőjét is tapasztaltuk. Nagyjából fél év nagyon intenzív keresés után sikerült rátalálnunk arra a házra, ami napokon belül a miénk lesz. Jelenleg a banki papírok intézése és egyéb teendők maradtak hátra. Hosszú és fárasztó időszak áll mögöttünk, és így a költözést tervezgetve előttünk is, de persze tudjuk, hogy megéri – mondta Ágnes.