2024. április 26., péntek

Ma tartja alakuló ülését az MNT

A tervek szerint az első rendes ülésen a testület elnökét választják meg

A szabadkai városháza dísztermében tartja meg ma alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács következő összetétele. Az alakuló ülésen az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium tisztségviselőinek a közreműködésével hitelesítik a képviselők, azaz a tanácstagok mandátumát, ezáltal pedig megalakul az MNT következő összetétele. Ezt követően megtartják az új összetételű MNT első rendes ülését, amelynek napirendjén várhatóan az elnök megválasztása szerepel.

November 4-én a 2009-ben elfogadott nemzeti tanácsi törvény mentén harmadik alkalommal tartották meg a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokat. Az MNT 35 képviselői helyének tekintetében két jelöltlista igyekezett elnyerni a

129 328, szavazásra jogosult polgár bizalmát: a Magyar Összefogás – listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT eddigi elnöke –, és a Magyar Mozgalom – listavezető dr. Zsoldos Ferenc – jelöltlista mérettette meg magát. A leadott szavazatok függvényében a Magyar Összefogás 30, a Magyar Mozgalom pedig 5 mandátumot szerzett.

November 4-én nemcsak a magyarok választották meg nemzeti tanácsukat. Összesen 22 nemzeti kisebbségi közösség nemzeti tanácsát választották meg, 18-at közvetlenül,  négyet elektorok által. A 18 nemzeti közösség összesen 58 listát állított, ami 24-gyel kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt. A közvetlen választásokat, amelyeken 467 545 polgár vehetett részt, országszerte 926 szavazóhelyen bonyolították le.