2024. április 26., péntek
XIII. NŐI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

A junior világbajnokok sikerén felbuzdulva

Idén július 14-én több év, évtized óta várt magyar kézilabdasikerrel zárult a Debrecenben megrendezett női junior-világbajnokság, hiszen a házigazda Magyarország valósággal átrobogott a mezőnyön, és megérdemelten emelhette a magasba a győztesnek járó serleget.

Jelenet a Möbelringen-kupán lejátszott norvég–magyarról (Fotó: MTI)

Jelenet a Möbelringen-kupán lejátszott norvég–magyarról (Fotó: MTI)

Nem kis visszhangja volt ennek a sikernek, pedig a labdarúgó-világbajnoksággal párhuzamban zajlott az esemény, s mindjárt eszünkbe jutott a 2000-es Pálinger Katlin, Radulovics Bojana, Kökény Beatrix, Farkas Ágnes, Siti Beáta, Kulcsár Anita… fémjelezte „aranycsapat”, amely miatt nyilván sokan a televíziókészülék összetörésére gondoltak a sydney-i ötkarikás idején, mert a magyaroknak a kezükben volt az olimpiai döntő, de a dánok ezt nem voltak hajlandók elfogadni, és olyan hajrát vágtak ki, ami miatt még ma is gombóc van a torkomban. Ez a gárda aztán az év végén Romániában megnyerte az Eb-t, a döntőben 32:30-ra legyőzve az ukránokat. A menetelés egészen 2003-ig tartott, amikor az immár Görbicz Anitával felálló Mocsai-csapat a horvátországi világbajnokságon ismét azt igyekezett bebizonyítani, hogy a legjobb a földkerekségen, de akkor meg a franciákkal vívtak thrillerbe is beillő, hosszabbításos döntőt, amelyet végül 32:29 arányban elveszítettek.

Ettől az időszaktól a magyarok elvárásai a női válogatottal szemben mindig magasak, ám a mezőny olyan tömörré vált, hogy az utóbbi években még a legjobb jósnők sem tudták előre megmondani, hogy pontosan ki is lesz majd az olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok, bár a norvégok említésével sokszor jól járhattak.

Kim Rasmussen személyében jó szövetségi kapitányuk van a magyaroknak, de a dán szakember két és fél év kapitányoskodás után sem találta még meg az ideális csapatát, hiszen ez alatt az időszak alatt 64 játékost próbált ki a címeres mezben. Az idei juniorsiker azonban már biztosan jó alap, s ehhez illően Rasmussen öt juniort már be is sorolt a felnőttválogatottba, ám a csapatot ezúttal sérülések tizedelik, így például kidőlt a sorból a kulcsembernek szánt Klivinyi Kinga és Kisfaludy Anett, Hornyák Dóra pedig gyermeket vár. A napokban lezajlott Möbelringen-kupán a válogatott az Eb-címvédő norvégoktól és a világbajnok franciáktól, valamint a dánoktól is kikapott, de bebizonyította, hogy a legjobbakkal is felveszi a versenyt, s ez optimizmusra ad okot a ma rajtoló Eb-re.

A szerbek a Kárpát-kupán a románok A és B csapata, továbbá az oroszok ellen készültek, s három szoros vereséget szenvedtek a sérült beállós, Dragana Cvijić nélkül. A termetes játékos térde azonban gyógyulóban van, így minden bizonnyal fellép majd a kontinensviadalon. A szerb csapatot szintén a tapasztalat és a fiatalos lendület jellemzi, s nyilván már éhesek a jó eredményre, mert 2012-ben szervezőként volt eddig csak esélyük érmet nyerni egy Eb-n, de a bronzmérkőzés hosszabbításában 41:38-ra kikaptak Magyarországtól. Ebben a csapatban többen is vannak olyanok, akik 2013-ban ismételten a Szerbiában megrendezett világbajnokságon ezüstérmesek voltak, tehát ez a csapat is meg tud szorongatni mindenkit.

És akkor az esélyesekről: nyilvánvaló, hogy a hazai pálya sokat segíthet a rendező franciáknak, a norvégok mindig esélyesek, nem szabad elfeledni az olimpiai bajnok oroszokat, a mindig veszélyes hollandokat, spanyolokat, dánokat…

Mi azt szeretnénk, ha ebbe az elit társaságba ezúttal Magyarország és Szerbia is beletartozna!

Magyarország csapata:

Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga, Kiss Éva. Jobbszélsők: Lukács Viktória, Orbán Adrienn. Jobbátlövők: Kiss Nikolett, Kovács Anna, Planéta Szimonetta. Irányítók: Kovacsics Anikó, Pálos-Bognár Barbara, Tóth Gabriella. Beállók: Mészáros Rea, Szabó Laura, Tóvizi Petra. Balátlövők: Háfra Noémi. Balszélsők: Kazai Anita, Schatzl Nadine.

Szerbia csapata:

Kapusok: Katarina Tomašević, Marija Čolić, Marina Pantić. Jobbszélsők: Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić. Bekkek: Jovana Stoiljković, Ivana Mitrović, Andrea Lekić, Tamara Radojević, Anđela Janjušević, Jelena Lavko, Aleksandra Vukajlović, Jelena Trifunović, Marina Dmitrović, Dijana Števin. Beállók: Dragana Cvijić Slađana Pop-Lazić. Balszélsők: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević.

A EURÓPA-BAJNOKSÁG MENETRENDJE

A CSOPORT (NANTES)

November 30.: Szerbia–Lengyelország (18.00, Sport 2, RTS 2), Dánia–Svédország (21.00).

December 2.: Lengyelország–Dánia (15.00), Svédország–Szerbia (18.00).

December 4.: Svédország–Lengyelország (18.00), Dánia–Szerbia (21.00).

B CSOPORT (NANCY)

November 29.: Franciaország–Oroszország (21.00, Sport 2).

November 30.: Montenegró–Szlovénia (21.00, Sport 2).

December 2.: Szlovénia–Franciaország (15.00, Sport 1), Oroszország–Montenegró (18.00).

December 4.: Oroszország–Szlovénia (18.00, Sport 2), Franciaország–Montenegró (21.00, Sport 2).

C CSOPORT (MONTBÉLIARD)

December 1.: Magyarország–Hollandia (15.00, M4 Sport), Spanyolország–Horvátország (18.00, Sport 2).

December 3.: Horvátország–Magyarország (18.00, M4 Sport), Hollandia–Spanyolország (21.00, Sport 2).

December 5.: Hollandia–Horvátország (18.00, Sport 1), Magyarország–Spanyolország (21.00, M4 Sport).

D CSOPORT (BREST)

December 1.: Norvégia–Németország (15.00, Sport 2), Románia–Csehország (18.00).

December 3.: Németország–Románia (18.00), Csehország–Norvégia (21.00, Sport 2).

December 5.: Németország–Csehország (18.00), Norvégia–Románia (21.00, Sport 1).

KÖZÉPDÖNTŐ

1. CSOPORT (NANTES)

December 6.: A3–B2, A2–B3.

December 8.: A2–B2, A1–B1.

December 10.: A3–B1, A1–B3.

December 12.: A3–3B, A2–1B, A1–2B.

2. CSOPORT (NANCY)

December 7.: C3–D2, C2–D3.

December 9.: C2–D2, C1–D1.

December 11.: C3–D1, C1–D3.

December 12.: C3–D3, C2–D1, C1–D2.

HELYOSZTÓK (PÁRIZS)

December 14.: az 5. helyért (14.00, az 1. csoport harmadik helyezettje – a 2. csoport harmadik helyezettje), elődöntők (18.00, az 1. csoport első helyezettje – a 2. csoport második helyezettje és 21.00, az 1. csoport második helyezettje – a 2. csoport első helyezettje)

December 16.: bronzmérkőzés (15.00), döntő (18.00).

Nyitókép: Jelenet a Möbelringen-kupán lejátszott norvég–magyarról (Fotó: MTI)