2024. április 26., péntek

Több mint négyszáz új munkahely tartományi támogatásból

A magánszféra erősítését tűzte ki célul az új projektum

Vajdaság foglalkoztatáspolitikájának keretében a hazai magánvállalkozások támogatására helyezi a hangsúlyt, ennek érdekében az elmúlt másfél évben háromszor írt ki pályázatot e területen. A júliusban meghirdetett munkahelyteremtő program keretében több mint 400 munkahely nyílt Vajdaság-szerte. Egeresi Sándor tartományi régiófejlesztési és helyi önkormányzati segédtitkár lapunknak elmondta, hogy az új projektum elsősorban a magánszféra erősítését tűzte ki célul.

– A tartományi kormány e projektumon keresztül támogatja az új munkahelyek teremtését és természetesen a foglalkoztatottak számának növelését. Jelenleg a munkaerőhiány a legnagyobb probléma tartományunkban is. Öt-hat évvel ezelőtt a munkanélküliség elleni küzdelemben nagy szerepet vállalt volna egy ilyen projektum vajdasági és országos szinten egyaránt, hogy még erősebb táptalajra találjon a kezdeményezés. De ma már oda jutottunk, hogy egyre több területen jelentkezik munkaerőhiány. Mindenesetre az ilyen és az ehhez hasonló kezdeményezések egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy erősítsék a magánszférát, fejlesszék a belföldi vállalkozásokat, illetve lehetőséget adjanak a munkahelyteremtésre – mondta Egeresei Sándor.

A pályázat összértéke 1 millió 700 ezer euró, és ennek köszönhetően 404 új munkahely nyílt Vajdaságban. Összesen harminckilenc vállalat nyújtotta be jelentkezését, közülük 17 cég kapta meg a támogatást munkahelyteremtésre.

– A kevésbé fejlett önkormányzatok területén történő beruházásokra külön hangsúlyt fektetett a tartományi kormány. Példaként említeném Csóka községet, ahol a pályázó vállalat 95 munkahelyet nyert meg. Tehát rendkívül fontos, hogy egy fejletlenebb községben fog megvalósulni a beruházás. Ez is azt a célt szolgálja, hogy igyekszünk emelni a foglalkoztatottak számát ott, ahol a legszükségesebb, illetve a fejletlenebb községeket próbáljuk magasabb szintre helyezni. Gyakorlatilag a prioritás mindig is az volt és jelenleg is az, hogy a legszegényebb önkormányzatokat fejlesszük. Mindemellett a középfejlettségű, illetve a fejlett önkormányzatok is támogatásban részesülnek.

A legutóbbi pályázat során Szabadkán, Topolyán, Zomborban, Zentán, Verbászon, Temerinben, Kraljevcin, Csókán, Belgrádban, Šiden, Kevepallóson (Pločicán), Újvidéken és Törökbecsén működő kis-, közép és nagyvállalatok jutottak támogatáshoz. A pályázati feltétel szerint legkevesebb tíz munkahely megnyitására volt lehetőség.

– Kategóriától függően a fejlett községekben lévő vállalatok 3000 eurót, a középfejlettségűekben lévők 4000 eurót, a fejletlenebbekben lévő vállalatok pedig 5000 eurónyi támogatást kaptak minden egyes munkahely után. A feltételek között szerepelt továbbá, hogy a munkaadónak minimum három évig kell foglalkoztatnia az alkalmazottakat. A 39 vállalat közül ez alkalommal 17 jutott támogatáshoz. Reményeink szerint azok a cégek, amelyek az idén nem kaptak támogatást, viszont eleget tettek a pályázati feltételeknek, a következő évi pályázat megjelenésekor fogják megkapni a támogatást.

A projektum révén különféle szektor erősítésére is sor kerül. Többek között a kerékpárgyártás, mezőgazdaság, valamint a különböző élelmiszer-feldolgozó iparban tevékenykedő cégek nyerték el a pénzt. Általában a saját területükön keresnek szakembereket a vállalatok, de kétkezi munkásokra van a legnagyobb szükség manapság.

– A jó projektummal, megvalósítási folyamattal, valamint elképzeléssel rendelkező vállalatok eredményt érhetnek el egy-egy pályázaton. A magyarság szemszögéből az is fontos, hogy vannak olyan cégek, amelyek közösségünket is támogatják az új munkahelyeken keresztül. A támogatások nagy részét magyar érdekeltségű cégek is megkapták.

A jövő év első harmadában folytatódik a projektum, február, március folyamán hasonló pályázat kiírására kerül sor, és legalább ekkora vagy ennél nagyobb támogatási eszközökre számíthatnak a vajdasági vállalatok – tudtuk meg Egeresi Sándortól.